Фактът, че малка група източноевропейски държави попречи на провеждането на срещата на върха Русия-ЕС, е катастрофа, счита Das Erste.

Европа е разединена, а ръководителят на Кремъл Владимир Путин се облегнал спокойно назад и гледа как страните-членки на Съюза конфликтуват един с друг и губят сили. В същото време европейско-руските отношения се нуждаят от истинско презареждане, подчертава немският кореспондент Сабине Шолт.

САБИНЕ ШОЛТ, кореспондент на WDR: Да, знам за окупацията на Крим. Да, знам за ролята, която Русия играе в Украйна. Знам за кибератаките, нарушенията на човешките права, хладнокръвното отношение на Путин към Навални. И да, запознат съм с аргумента, че просто е невъзможно да се говори с такива хора, че някои като Путин не разбира езика на диалога.

И истината е, че напоследък разговорите стават все по-малко. Вместо това Европа излъчва беззъби заплахи. Всички санкции, целият икономически натиск, всички хвалебствени изявления постигнаха малко. Европейско-руските отношения достигнаха най-ниската си точка и дойде време да се рестартират.

В този контекст разбирам инициативата на Меркел и Макрон. Ако президентът на САЩ Байдън разговаря с Путин, както наскоро в Женева, тогава европейците също трябва да направят това.

ЕС като независим играч и освен това непосредствен съсед трябва да изисква това.

Още по-фатално е, че тази инициатива се провали поради малка група източноевропейски държави, които категорично не вярват на Путин и които са натрупали лош опит в отношенията още от времената на Руската империя.

Това е катастрофа. Европа е разделена, а Путин се е облегнала назад и наблюдава как държавите-членки на съюза конфликтуват помежду си и губят силите си. Но Европа не може да опрости толкова много задачата за Русия.

Най-накрая ЕС трябва да намери общ знаменател, реална стратегия в отношенията с Русия. И колкото и да е трудно и болезнено, страните трябва да се стегнат, да се опомнят и да се преподредят. Заслужава си да се направи. И чак тогава да се отиде на диалог с Путин. Ясно. Умно. Решително. Уверено. Ето това ще бъде истинското презареждане.