Бюджет 2009 прелива от несъстоятелен икономически оптимизъм, смята бургаският депутат Румен Ангелов, предаде кореспондентът на БЛИЦ в морския град. Негативната си оценка народният представител аргументира с наличието на поредица заложени капани в бюджетната рамка.
Според Ангелов 10% ръст на бюджетните заплати, определянето на нивото от 240 лв. за минимална заплата и 19.7% ръст на пенсиите са по-скоро слаб опит да се компенсира кризата, отколкото част от адекватно избрани превантивни мерки. Като възможен изход депутатът посочва отпадането на данъка върху дивидентите и намалянето от 15% на 10% на ДОД за едноличните търговци, преразглеждане на разпределението на бюджетния излишък, увеличаването на дела на средствата за инвестиции, ограничаването на социалните разходи и ограничаването на ролята на държавата в управлението на търговските дружества.
Ангелов е категоричен, че никъде в бюджета няма заложени възможности за преодоляване на основния проблем за следващата година - безработицата.
Не откривам никакъв бюджетен ресурс, който да балансира загубите на работни места, коментира Румен Ангелов.
Депутатът очаква забавяне на реформите в образованието заради липса на стимули в тази сфера. В същото време повишаването на здравната вноска с 2% до достигането на ниво от 8% не съответства на гаранциите за развитие в сектора – твърди народният представител.
Той прогнозира разточителност по отношение на планираните разходи, което ще е пагубно в условията на финансова криза.
Румен Ангелов определя като невъзможно достигането на заложения ръст 4.7% на БВП. Изчисленията на депутата сочат като реален 3 % ръст и най-малко 7% инфлация вместо предвидените от правителствените финансисти 5.4%
Парламентаристът очаква максимум 4 млрд. евро чуждестранни инвестиции за разлика от оптимистичните прогнози на управляващите за 5.300 млрд.
При това положение отношенията между централния бюджет и Бургаска област ще бъдат силно рестриктивни – очаква депутатът. Те се базират на 146 млн. лв., което представялва 7.3% от общата субсидия за делегираните от държавата дейности. За справка област Бургас създава 10.22% от БВП на България.
Целевата субсидия за капиталови разходи за нашата област е 13.729 млн. лв. От тях 7 млн. за са екологични проекти в Приморско, Руен, Сунгурларе и Царево.
Практически екологични проблеми в другите общини според държавата няма.
По-малко от 7 млн. лв са предназначени за изграждане и основен ремонт на общински пътища, най-малка част от тези суми са за курортните общини, в това число Бургас.
В условията на криза лошата инфраструктура окончателно ще отблъсне туристите и ще доведе до тежки загуби в бранша – твърди Румен Ангелов.
В Бюджет 2009 няма добра новина за Бургаска област – обобщава народният представител.
Марина Шиварова, БЛИЦ