Ердоган и Путин могат да разрешават конфликти само с използването на сила, но Западът може да не се страхува от съюз между Турция и Русия, смята кореспондентът на немския вестник Der Tagesspiegel.


Според него лидерите на двете страни са самотни бойци, които вземат предвид само собствените си интереси, следователно те не могат да създадат траен съюз срещу Запада, както и Пекин с Москва. Те обаче могат само да разрушават но не и да стабилизират ситуацията, така че мир в Сирия няма да настъпи скоро.

Ердоган и Путин знаят само насилието, пише немският вестник Der Tagesspiegel. Боевете за Идлиб, последната крепост на бунтовниците в Сирия, се превърнаха в опосредствана война между Русия и Турция, твърди кореспондентът на изданието Кристоф фон Маршал, пише "Поглед инфо".

Турция изисква НАТО да я подкрепи. Означава ли това, че Германия косвено ще бъде вмъкната в сирийската война? Според автора на статията, няма да се стигне до това.

От гледна точка на международното право, Турция няма причина да иска подкрепа, тъй като никой не е нападал територията й - сама започна атака срещу съседна Сирия. В същото време Анкара нарушава международното право и НАТО не може официално да подкрепи подобни действия, убеден е журналистът.

Междувременно влошаването на ситуацията може да послужи като друга илюстрация на истинската същност на конфликтите, разтърсващи световния ред през последните години, от Сирия и Либия до Украйна.

Той също така разкрива истинската същност на „самовластните“ Путин и Ердоган и посочва за какво трябва да се подготвят Германия, Европа и Западът - „стига все още да съществува“ - ако искат поне да намалят степента на напрежение в тези войни, отбелязва немският вестник.

Както подчертава журналистът от Der Tagesspiegel, от съюза между Русия и Турция, за който често се предупреждава, Западът може да не се страхува: „Путин и Ердоган са самотни бойци, които вземат предвид само своите интереси“.

Те не са в състояние да поддържат стабилен съюз срещу трета страна, нямат съюзници. В най-добрия случай те могат да създадат краткосрочна коалиция въз основа на моментните си интереси. Същото може да се каже и за редовно подчертаваната опасност от обединението на Русия и Китай срещу Запада, казва Кристоф фон Маршал.

Опасенията, че Путин и Ердоган ще решат бъдещето на Сирия помежду си и че Западът няма да има възможност да вмъкне дума при оформянето на бъдещия ред, няма да бъдат оправдани, твърди кореспондентът на вестника. Вярно е, че няма на какво да се радваме, защото самият Путин и Ердоган няма да могат сами да установят мир в Сирия или в Либия, смята той.

Тяхната власт е достатъчна за унищожаване, но не и за създаване“, пише Der Tagesspiegel. „Тя се основава на способността със стремителна военна намеса да променят баланса на силите в зоната на конфликта в своя полза - няма значение в Сирия, Либия или Украйна.“ 

По време на дискусиите в Германия и Европа твърде често има твърдения, че не може да се спечели нито един конфликт с военни средства. Всъщност това не е така: решителните сили могат да разрешат конфликтите в своя полза, особено ако потенциалният противник не е готов или не е в състояние да окаже военна съпротива, подчертава авторът на статията.

Това, което Путин, Ердоган и техните съучастници досега не успяха е да донесат стабилност в регионите, в които се намесват в конфликти, да възстановят разрушеното и да постигнат нов стабилен и надежден ред, настоява немският журналист.

Според него това се отнася не само за Сирия и Либия, но и за всички други конфликти, в които Москва е участвала пряко или косвено през последните десетилетия - в Нагорни Карабах, Приднестровие, Чечения, Абхазия, Осетия и Украйна.

Сега ситуацията се повтаря в Сирия. Само няколко седмици след като Путин и Ердоган се държаха така, сякаш формираха бъдещия ред в Сирия помежду си, без участието на Запада, контролираните от тях войски започнаха да се обстрелват взаимно в битките за Идлиб.

В същото време авторът на статията посочва важно пояснение: руските и турските военни не откриват директно огън един срещу друг. Турските войници загинаха в резултат на действията на сирийските правителствени сили, но всички знаят, че без руската подкрепа Сирия не би била в състояние да проведе подобни операции, пише немският вестник.

Както е отбелязано в статията, интересите на Турция и Русия в Идлиб си противоречат. Путин би искал стратегически важния регион в Северозападна Сирия да попадне под контрола на Асад. Това би гарантирало запазването на руските военни бази в Латакия и Тартус. Според автора, Тартус е единствената морска база на Москва в Средиземно море.

Ердоган, напротив, иска да организира под негов контрол буферна зона в кюрдския регион на юг от турската граница - включително като гаранция, че автономна кюрдска област няма постепенно да се появи там.

За Германия, Европа и Запада перспективите не са лоши, за Сирия са угнетяващи, заключава журналистът. Според него никой не трябва да се страхува от траен съюз между Путин и Ердоган, както и от открита голяма война между Турция и Русия.

Регионалните битки за стратегическите зони на влияние обаче ще продължат. Сирия няма да види мит още дълго време, заключава кореспондентът Der Tagesspiegel.