„Целта е да даваме съвети и да наблягаме на нещата, които считаме, че не се правят както трябва“, това заяви  доц. Атанас Мангъров, който е член на Медицинския съвет към правителството.

„Основната ни забележка е, че ограничителните мерки са много добре, но това, което не се прави е, че епидемиологичния надзор не се прави както трябва.

Това инатене да не се въвеждат бързите тестове прави така, че да нямаме представа какво се случва в страната.

Ако беше направено щяхме да хванем първичните случай, а не както сега да хващаме вторичните и третични – тоест хора, които вече са заразени от други болни“, заяви доц. Мангъров в сутрешния блок на БНТ.

Той изрази мнение, че страните, които са успели да се справят с COVID-19, са направили това в резултат на масовото тестване.

Проф. Мангъров каза още, че това е епидемия, която трябва да се бори от епидемиолози. 

„Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората. Реално обаче от тях няма полза.

Носенето на маска от даден човек показва ангажираност, но колко върши работа е друга тема“, каза членът на Медицинския съвет към правителството.

„Един алгоритъм би дал възможност и указания какво да правят конкретно всяка една част от лекарското съсловие и обществото. 

Това няма да бъдат някакви грандиозни новости, а просто конкретни съвети и указания как да се действа в конкретната ситуация“, каза още той.

„Пикът на заболяването у нас, така и това както се развива епидемията в другите страни, показва, че пикът на коронавируса у нас ще е след около 2-3 седмици“, прогнозира доц. Мангъров.

„COVID-19 е силно заразен. Ще мине през целия сват. Всички ще се разболеят от него. За щастие много хора ще го изкарат без симптоми. 

Рано или късно, за да се свърши с тази епидемия трябва поне 70% от населението да го изкарат. Хубавото е, че се изгражда имунитет след това“, каза още медикът.

„Това е вирусна инфекция и за съжаление срещу нея няма ефективно лечение. Тези, които казват, че са излекувани всъщност им е минало – това е! Няма как да убием този вирус, който е причина за заболяването“, заяви още членът на Медицинския съвет към правителството.

Той бе категоричен, че ако има различи между двата щаба те са на чисто научна и професионална основа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!