Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов. Това съобщиха от правителствената информационна служба

Борисов с извънреден ход в борбата с коронавируса ВИДЕО

В състава му са 16 експерти, представители на основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVID-19 и неговите органни усложнения. 

Целта на новосъздадения орган е консултиране на държавните институции и информиране на обществеността във връзка с пандемията, причинена от COVID-19. 

Медицинският съвет ще изпълнява функции, свързани с изготвяне на алгоритми за поведение при пациенти с коронавирус. 

„Нашата цел е да подготвим препоръки за лечение на COVID-19, ще помагаме на Министерския съвет да взима най-правилните решения“, заяви проф. Костов по време на брифинг в Министерския съвет. 

Проф. Коста Костов каза тревожната истина за епидемията от COVID-19 у нас НА ЖИВО



Медицинският съвет ще работи и за засилване на информираността на обществото по отношение на важните медицински дейности, водещи до ограничаване и справяне със заболяването. 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза също, че здравната система в страната разполага с достатъчно инфекциозни легла, които при нужда веднага могат да бъдат удвоени. 

Доц. Мангъров обясни крайната необходимост от масови бързи тестове за коронавирус, защото...

По време на брифинга експертите изтъкнаха, че ще фокусират усилията си върху алгоритми на диагностика, които да определят най-добрите и ефективни практики. 

А психиатри и психолози ще разработят механизъм как пациентите могат да си помогнат сами, както и всички специалисти, работещи на преден план.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!