Спокойният живот на планетата приключи преди два месеца, на 11 март 2020 г., когато Световната здравна организация (СЗО) обяви, че епидемията от коронавирус, регистрирана първоначално в Китай, е станала световна. Сега това вече не е епидемия, а пандемия, тоест глобална заплаха, изискваща спешни мерки както на ниво отделни държави, така и на международно ниво, пише "Поглед". 

Шокът от 11 март беше дори по-силен от шока от 11 септември (разрушаването на кулите на Световния търговски център в Ню Йорк през 2001 г., след което Вашингтон организира „глобална война срещу тероризма“). За да се гарантира, че никой не се съмнява, че пандемията е ударила света, СЗО пусна в обращение оценка на очакваната смъртност от коронавируса. Беше обявено, че 3,4% от всички заразени с КОВИД-19 ще бъдат обречени на смърт.Някои се опитват да изчислят броя на очакваните смъртни случаи от вируса. Предполагаше се, че приблизително половината от населението на света трябва да бъде заразено. Днес на планетата живеят 7,8 милиарда души, следователно приблизително 3,9 милиарда души трябва да се заразят. И ако приложим обявената от СЗО смъртност, в резултат на пандемия 132,6 милиона души трябва да отидат в другия свят.

Това е повече от пандемията с испански грип преди век, за която според различни оценки е убила от 50 до 100 милиона души. Нека ви припомня, че общата загуба на живот във Втората световна война (като се вземе предвид цивилното население) възлиза на около 70 милиона души.

Това е за шест години войн. И тогава СЗО внезапно обяви, че в света за кратък период от време (няколко месеца) могат да загинат почти два пъти повече хора, отколкото през всички години на Втората световна война. Има от какво да се страхувате! Страхът обхвана много бързо планетата: лидерите на много страни и обикновените хора, които не са запознати с вирусологията.

И така днес минаха два месеца от ужасната новина от СЗО. Една от важните мерки за борба с пандемията КОВИД-19 е създаването на медицинска статистика, която би позволила да се наблюдава динамиката на разпространението на инфекцията и ефективността на мерките за борба с нея. На първо място, в онези страни, където честотата на инфекцията е станала много забележима.

Отделните статистически проучвания са представени в интересна обобщена таблица, която можете да намерите на следния линк. Към днешна дата тя отразява данни за 53 проучвания в различни страни и точки на планетата. Картината е много цветна, обхватът на изследванията е много различен. От страна (например Италия, Швейцария, Германия, Холандия, Чехия, Словения, Исландия и др.) до ниво региони на отделни държави (например Айдахо и Ню Йорк в САЩ, провинция Гилан в Иран) и отделни градове (Нова Йорк, Москва, Хелзинки, Стокхолм, Маями, Женева и др.).

Има по-тесни проучвания, обхващащи отделни социални групи. Например, групи като градско население (Италия, Колорадо в САЩ), здравни работници в Лондон (също в други градове и други страни), кръводарители в Дания, затворници в затворите в Охайо (САЩ), бременни жени в Ню Йорк и Швеция, репатрирани граждани на редица държави, бездомниците в Бостън, студентите от северна Франция и др. За отбелязване е, че обобщената таблица не съдържа никакви страни, където, както знаете, проблемът с коронавируса е сериозен. На първо място няма данни за Китай.

 

Таблицата предоставя данни за следните показатели:

1) обхвата на изследването (броят на тестваните хора спрямо общия брой на хората в изследваното общество,%);

2) броят на откритите заразени спрямо тествания брой (%);

3) броят на смъртните случаи от коронавирус спрямо броя на заразените (%).

Степента на покритие е много различна. Един от най-ниските - в Чехия - 5%. Според индивидуални проучвания той е много висок. Например, в град Кобе (Япония) - 627%: в студенти в Северна Франция - 582%; в провинция Гилан - 543%. Показатели над 100% означават, че е имало многократни тестове на едни и същи хора.

Вторият индикатор също варира значително. Минималният процент на заразени лица, открити по време на тестване, е регистриран в проучване в Чехия - 0,4%. Най-високият - сред затворниците в затворите в Айдахо - 73%. На ниво държава лидер е Италия - 67% (сред градското население на Италия - 70%). На ниво град Ню Йорк се откроява - 13,9%. Между другото, в Москва цифрата е 10,0%.

Особено се интересуваме от третия показател, който в английски източници се нарича коефициент на смъртност от зараза (IFR). Според някои проучвания стойността на този показател е нула. Това е, например, градското население на Колорадо, при студентите в Северна Франция, в Гибралтар.

Най-високата стойност е регистрирана при проучване на затворници в затворите в Охайо - 1,44%. Други шампиони по отношение на IFR (%) са градско население в Италия - 1.00, Холандия - 0,67, Чехия - 0,59, Германия - 0,36. На ниво град Ню Йорк е рекордьор - 0.77. Ситуацията в европейските градове също е неблагоприятна. Например, в Женева цифрата е 0,40%.
 

Така че дори в затворите в Охайо рекордната смъртност от КОВИД-19 е почти два и половина пъти по-ниска от цифрата, която СЗО прогнозира за човечеството през март. Авторите на таблицата за КОВОИД-19 изчисляват средно претегления коефициент на полезни полети за всички статистически проучвания. През април беше малко над 0,20%.

Като се вземат предвид последните скорошни данни, той се оказа 0,28%. Леко нараснал в сравнение с април, но не се е получил качествен скок. Лесно е да се изчисли, че текущата стойност на показателя за смъртта от коронавирус във връзка с броя на заразените хора (IFR) е по-малко от 12 пъти повече от тази, която СЗО претърпя преди два месеца!

Ако искате да разберете по-подробно статистиката за коронавируса, можете допълнително да използвате интересния информационен ресурс The Preprint Server for Health Sciences. Ето някои скорошни данни, публикувани на този сайт.

Ново проучване на антитела при кръводарители в Дания показа много ниска смъртност от COVID-19 (IFR) - 0,08% за хора на възраст под 70 години. Основните жертви на коронавируса са хора от зрялата възраст. Ново проучване на антитела в Иран, една от първите и най-засегнати страни от КОВИД-19, също показа много ниска смъртност - от 0,08% до 0,12%. Дадените цифри са несравнимо малки в сравнение с плашещите цифри на смъртността, освободени от недрата на СЗО преди два месеца.
 

Какво мислят професионалните лекари за смъртността?

На 5 май германският вирусолог Хендрик Стрийк заяви, че пределната смъртност за КОВИД-19 е 0,36%; по-вероятно е смъртността да е в диапазона от 0,24 до 0,26% или дори по-ниска. В същото време германският учен добави, че почти всички фатални случаи се наблюдават при възрастни хора. Според него средната възраст на мъртвите с положителен резултат от теста е била приблизително 81 години.

Германският епидемиолог д-р Кнут Витковски в интервю, дадено в края на април, заяви, че смъртността от COVID-19 е сравнима с грипа, а пикът е преминал в повечето страни дори преди въвеждането на карантините. Блокирането на цялото общество беше „катастрофално решение“ без никакви ползи, то доведе до огромни щети.

Главният специалист по заразни болести в Швейцария - д-р Пиетро Вернаца, обясни в интервю в средата на април, че КОВИД-19 „минава леко за огромната част от хората“. „Броят на заразените хора и извикване на допълнителни тестове“ не помагат почти по никакъв начин. Освен това повечето от хората, включени в статистиката, са умрели не само от КОВИД-19.

Ето ги данните за Великобритания в началото на май. Общата смъртност от всички причини в страната сега е на нивото на петте най-силни вълни от грип през последните 25 години. Пикът на дневната смъртност в болниците беше достигнат на 8 април.
 

В САЩ наскоро статистическите данни за смъртността престанаха да отделят КОВИД -19 в отделна позиция. Очевидно служителите в общественото здравеопазване разбраха, че намирането на точните причини за смъртта не е лесна задача. За да се сведе до минимум статистическата манипулация, центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) сега съставят статистика за общата смъртност от пневмония, грип и КОВИД-19 .

Делът на смъртните случаи в групата на PIC заболяванията, регистрирани от 26 април до 2 май, в общия брой смъртни случаи през този период е 10,6%. Но през предходната седмица тази цифра е била 21.0%. В момента коефициентът на смъртност от групата на PIC заболявания вече е близо до обичайната му стойност през предходните години.

Професорът от Станфорд Скот Атлас редовно говори пред медиите, твърдейки, че КОВИД -19 е сравнима по тежест с грипа и че няма „абсолютно никаква причина“ за масово тестване на населението, което има смисъл само в болници и старчески домове. Професор Атлас написа статия в края на април, озаглавена „Ето данните - спрете паниката и спрете пълната изолация“.

Статията предоставя убедителни факти и статистически данни, които показват, че няма пандемия. В най-добрия случай смъртността от КОВИД -19 варира от 0,1 до 0,2%, което е напълно несравнимо с данните на СЗО. Скот Атлас приема да обясни данните за Ню Йорк, който представлява една трета от всички регистрирани смъртни случаи от COVID-19 в Съединените щати. Във възрастовата група на населението на Ню Йорк под 18 години смъртността от КОВИД -19 е нула. В групата от 18 до 45 години смъртността е 0,01%, или 10 души на 100 хиляди. Но във възрастовата група от 75 години смъртността е 80 пъти по-висока, т.е. 800 души на 100 хиляди.
 

Вместо да фокусират работа върху възрастната част от населението, която е рискова група, американските власти блокираха живота на цялото население на страната, включително и на най-трудоспособната ѝ част.

Заслужилият професор по микробиология Сухарит Бхакди от Тайланд, който работи в германската система на здравеопазване през по-голямата част от живота си, редовно говори в различни медии и доста твърдо и последователно критикува политиката на настоящите немски власти в борбата срещу КОВИД-19.

Вирусната криза е организирана от политиците и няма много общо с вируса, казва той, докато коронавирусната ваксина е "ненужна и опасна", както беше случаят със свинския грип. По тази тема професорът по микробиология написа отворено писмо до канцлера Ангела Меркел. В една от своите видео изяви той обърна внимание на разрушителната роля на СЗО, като подчерта, че тя „никога не е била отговорна за грешните си решения“.