Разделението между европейските държави е факт повече от 10 години, а случващото се на енергийния пазар е само още един пример. Това обясни пред БНР Милен Керемедчиев, който е бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

"Очаква ни рязък скок в цените на синьото гориво", прогнозира той.

"Вижда, че европейският пазар е готов да поеме всякаква цена.  България е много тежко уязвима. Разликата между икономиката на България и на Германия е огромна. Ако цените не бъдат регулирани или компенсирани, у нас може да се стигне до затваряне на предприятия, което ще доведе до вдигане на безработицата точно през зимните месеци и до повишаване на социалното напрежение".

Вижда се, че европейска солидарност няма, отбеляза още Керемедчиев.

"Създаването на лагери по интереси, които са плаващи, е пример за това. България трябва твърдо да стои на своята позиция, въпреки че нашето предложени е ниско и постигането на компромис е трудно", твърди той.

По думите му високият таван ще доведе до изплащане на тежки субсидии за предприятията и домакинствата.

"Ако няма рязка промяна във фискалната политика относно енергийните субсидии, които в момента се раздават на калпак, това ще доведе до тежко източване на бюджета. Ще трябва да извадим огромен ресурс. Това ще доведе до допълнителен тежък дефицит. Бюджета за следващата година ще трябва да се преправя няколко пъти. Ако не, цените ще се вдигнат и ще се стигне до сериозно социално напрежение", предупреди той.

"Държавите са оставени да се справят самостоятелно", каза Керемедчиев и допълни:

"Всеки говори с всеки, което води до паника на пазара, а не до успокоение на цените. Хубавото е, че България не е сама в този спор. Има 12 държави, които се опълчват на Европейската комисия (ЕК). Има шанс за постигане на някакъв компромис за цени, които не са ужасяващо високи".

Той коментира и новината, че до края на януари може да получим известие за арбитраж от „Газпром“.

"Тази бомба тиктака от самото начало, когато България се отказа от доставките на газ от Русия. Арбитражът трябва да докаже дали Русия е спряла доставките на газ към България и не изпълнява договора. Има реална опасност България да бъде осъдена и да плаща неустойка на "Газпром".

Не сме готови да добиваме повече енергия от възобновяеми енергийни източници", посочи Керемедчиев и допълни:

"Мерки в тази посока трябва да се вземат от едно редовно правителство. Необходимо е да има сериозни реформи в индустрията, за да се подобри достъпа до зелена енергия. Нашата политическа нестабилност води до тежки последици. Липсата на предсказуемост в политиката става опасна и за икономиката".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук