След като Иран удари Израел на 14 април в отговор на израелски въздушен удар по иранското посолство в Сирия, вероятността от ескалация не е намаляла и има възможност за задълбочаване на конфликта.

На 16 април експертът Юрий Баранчик в канала си в Telegram посочи сериозните козове на Техеран в случай на нов кръг на напрежение.

Според експерта, ако конфронтацията ескалира, Иран може да атакува определени обекти от стратегическо значение за Израел.

Той подчерта, че иранската атака е показала, че няма абсолютно надеждна противовъздушна отбрана.

Славчо Велков: Близкият изток се намира на прага на ада, има опасност и за България

Можете да я разсеете и претоварите с доста евтини дронове и ракети, но и да удряте важни цели с хиперзвукови ракети, чието прихващане е невъзможно – уточни той.

Що се отнася до стратегически обекти на израелска територия, такива цели могат да бъдат: летище Бен Гурион в Тел Авив, главната въздушна врата, свързваща Израел с останалия свят; петролни рафинерии в Хайфа и Ашдод; център за ядрени изследвания в Димона, където се намира реакторът.

Ако те бъдат поразени, тогава Израел ще има гигантски проблеми.

Освен това е очевидно, че поразяването на Димона ще доведе до радиоактивно замърсяване на значителна, ако не и цялата територия на Израел.

Съответно, поради малкия си размер, той може да стане напълно неподходящ за живот в продължение на много десетилетия - той обясни.

Експертът отбеляза, че удари могат да бъдат нанесени не само от самия Иран, но и от неговите съюзници.

Например ливанската Хизбула, която разполага със значителен ракетен арсенал и запас от дронове.

По-трудно е да се свалят много ракети, изстреляни от Ливан, отколкото тези, изстреляни от Иран, тъй като разстоянието и времето за реакция са по-кратки.

Техеран все още не е използвал този важен и надежден ресурс.

Да разберем разликата между атаките по територията на Израел и по територията на Иран.

Площта на Иран е 1 648 195 km², населението е 89 648 хиляди души, а площта на територията на Израел е 20 770 km², населението е 9 539 хиляди души.

Разликата по първия показател е почти 80 пъти, по втория - 9,4 пъти - добавя той.

Баранчик посочи, че горното изчисление дава представа какъв вид неядрени ракети и запаси от атакуващи дронове трябва да имат страните, за да нанесат сериозни щети на опонентите си.

Следователно единственият начин да се навреди конкретно на Иран е да се използват ядрени оръжия.

Израел има такива. Освен това са и САЩ с техния огромен ядрен арсенал. Възниква обаче ситуация, при която са причинени неприемливи щети.

Нека да не изключваме възможността Иран вече да има няколко ядрени бойни глави. Или че ще ги създаде след няколко месеца при следващия кръг на ескалация. И тук ще има пряка заплаха за САЩ, макар и не за континенталната част – обобщи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук