По време на срещата на Путин в Техеран с ръководителите на Иран и Турция руският лидер предложи на Реджеп Тайип Ердоган производството на БПЛА Bayraktar в Русия, както съобщава CNN.

Турците вече имат опит в подобно сътрудничество с чужденци - според източници Анкара се е договорила с Абу Даби да изгради производствена линия за сглобяване на дронове в ОАЕ.

Според военния експерт и блогър Борис Рожин, турската страна може лесно да предприеме такава стъпка, базирайки се на „многовекторния подход“ на Ердоган.

Необходимостта от сглобяване на Bayraktar в Русия обаче е голям въпрос, като се има предвид вероятното споразумение между Москва и Техеран за производството на ирански дронове в Руската федерация. Въпреки това, според анализатора, турските дронове "ще бъдат полезни за икономиката".

Междувременно значителна част от компонентите на Bayraktar идват от страните от НАТО, което прави производството на турски БПЛА в Русия малко вероятно, тъй като Анкара няма да може да осигури затворен цикъл. Иран пък предлага завършен продукт, чието сглобяване не зависи от западните санкции.

"Трудно мога да си представя реакцията на факта, че Ердоган купува компоненти за БЛА в страните от НАТО и след това ги носи в Русия, за да сглобява дронове. Това е някакъв мега проблем" - Рожин написа в своя телеграм канал.