Русия мобилизира нови сили, за да попълни големите загуби, които има във войната. Кремъл не дава никакви знаци за намерение за преговори. В стратегията на Украйна се извършва друг процес - включване на супер модерни оръжия за сухопътен бой, каза пред БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международни отношения, бивш заместник-министър на отбраната. 

И допълни, че оценките на експертната общност са за прелом във въоръжаването на Украйна, което рязко ще промени тактиката и стратегията на боя. 

"Ако това превъоръжаване на украинската армия бъде изпълнено, Украйна ще превъзхожда значително във въоръжение и техника руската армия". 

Проф. Кънчев подчерта, че "Западът непрекъснато иска Русия да седне на масата за преговорите и да се приключи с тази ужасна и глупава война":  

"Превъоръжаването на украинската армия ще окаже силно психологическо влияние. Ако екипажите бъдат добре обучени да си служат с новата техника, ще настъпи тежка ситуация за руската армия в Украйна". 

Той оцени като грешка разтеглянето на фронта на такава голяма площ - 1200-1400 км. 

"Украинците ще издържат, те се отбраняват, но руснаците нямат толкова жива сила, която да обучат бързо, за да си служи добре с оръжието... 

Смяната на командващия операциите в Украйна с началника на генералния щаб е важен знак. Вътрешнополитически показва, че Владимир Путин се нуждае от поддръжката на армията, че държи армията да стои зад него в тежката вътрешнополитическа ситуация, която ще се изостря с нарастването на жертвите от руска страна. Във външнополитически план този ход означава - ние ще водим битката, докато можем.

Поставяме най-високата фигура в армията той да командва операциите. На Валерий Герасимов му е поставена задачата да воюва до победа. Ситуацията навлиза в тежка ескалация от тази гледна точка". 

Проф. Румен Кънчев посочи, че паралелно със ставащото в Украйна американците са успели да осъществят два мощни технологични пробива във военното дело – създали са супер стелт (стратегически бомбардировач) и първата хипер звукова ракета за стратегическата авиация на САЩ. 

"Това създава още по-тежка психологическа ситуация върху командването на руските войски". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук