„Идеята за електронния портал за цените на хранителните продукти у нас е смешна. Няма как хората с ниски доходи и бабите в селата да правят проверки чрез такъв. През 1996 г. предложихме таван на зърното и тогава стигнахме до зърнена криза.

Единствената страна в ЕС, която въведе таван на цените, и то административен, е Унгария. Там в момента има големи дефицити и инфлации при цените“. Това коментира пред bTV доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

„През 2014 г. във френски район 300 земеделски производители на сурово мляко го продават на фирма, която има финансови затруднения и е пред фалит. Държавата я купува и започва процес на прехвърляне на собствеността на фермерите със суровото мляко.

Така те вече стават собственици на преработвателното предприятие. Те печелят не от суровото мляко, а от крайния продукт – киселото мляко. Това е мярка според определена ситуация, която се защитава в Брюксел. При нас това няма кой да го направи“, посочи доц. Боюклиев.

„Един от начините за противодействие на високите цени е да бойкотираме супермаркетите и да купуваме директно от производителите. По-важното е обаче държавата да разговаря с търговците. Около Париж фермерски пазар, за който общината осигурява местата, плаща транспорта на производителите и им субсидира част от продуктите“, коментира още той.

„Следим цената на производителите, цените на складовите борси и тържищата и накрая цената на дребно. Виждаме фрапантни разлики“, каза доц. Боюклиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук