Една от хипотезите е, че автобусът е пренасял някакво количество горива - дизел, бензин и нещо е предизвикало запалване. Автобусът е изгорял за няколко секунди, това не може да стане само от мебелировката вътре, тя се изработва от почти негорими материали, такива са изискванията.

Моето мнение е, че в предната част на автобуса е имало някакви запалими вещества и там е предизвикан пожарът. Въпрос на уточнение е дали преди удара, или след това е пламнал, коментира пред БНР гл. ас. д-р Николай Христов, преподавател в Минно-геоложкия университет, експерт, който е работил по случая "Хитрино".

Източници от разследването със сензационна криминална версия пред БЛИЦ за ада на "Струма"

Според него трябва да се установи в какво е било съхранявано това превозвано гориво: "Ако се открият туби, те могат да бъдат изследвани, но ако са били пластмасови, те са се разтопили при пожара. 

По-рано днес обаче главният прокурор на СРМ заяви, че е видял в автобуса пластмасови туби, които не са били изгорели.

Най-вероятно е имало и метални туби - те обикновено експлодират, ако има парчета, останали от тях, те могат да се изследват. Има автобуси, които в предната си част са с направени тайници, в които пренасят гориво. Този може и да е такъв".

Гл. ас. Христов призова, ако има заснети кадри на горящия автобус от преминаващи автомобили, да бъдат изпратени на разследващите, защото по тях може да се направи възстановка по секунди какво е било движението на пламъка и откъде е тръгнал пожарът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ