Военновъздушните сили на САЩ са подготвили план за неутрализиране на противовъздушната отбрана на района на Калининград.

Факт е, че руските зенитни, противокорабни и наземни ракети, базирани в района на Калининград, могат да застрашат по-голямата част от територията на страните от НАТО.

Това изявление направи в петък командирът на ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джефри Хариган, цитиран от осведомителните агенции. 

 “Ако ни се наложи да направим това, например, да унищожим IADS (интегрираната система за ПВО), нека няма съмнение, че имаме план как да направим това”, заяви американският генерал.

“Ние се подготвяме за това, непрекъснато обмисляме тези планове и ... ще сме готови за тяхното изпълнение, ако някога се наложи да го направим”, заяви ВВС командирът.

Хариган не разкрива подробностите на плана. Според Breaking Defense в този случай ще бъде извършена цялостна офанзива, включително атака от въздух, суша, море, от космоса, както и нападения в киберпространството и електронна война.

Може да се отбележи, че самото съществуване на подобни планове не е изненадващо - те са разработвани от военните на всяка страна. Освен това би било странно, ако НАТО нямаха такива планове за атака срещу Калининград.

Но публичното им обявяване, при това толкова подробно, е наистина изключително събитие.

Руското външно министерство определи изявленията на Хариган като безотговорни заплахи и глупост.

„Умните, далновидни хора, които наистина изразяват интересите на народите, които ги назначават или избират, никога няма да направят такива изявления, осъзнавайки, че нанасят вреда на държавата, която представляват“, заяви прессекретарят на на външното министерство Мария Захарова.

Според списанието The National Interest обаче през март т.г. бомбардировач В-52 от  ВВС на САЩ е  тренирал удар по Калининградска област. Има ли руски генерален щаб подобни планове? И как ще реагира той при подобна кризисна ситуация. 

Водещият експерт в Центъра за военно-политически изследвания на МГИМО, докторът на политическите науки Михаил Александров отбеляза "няма да седим и ще чакаме да започнат пробива на ПВО". 

Според анализатора „нашият Генерален щаб не работи по такива понятия“. Възможно е да се пробие въздушна отбрана само с помощта на масирана атака, отбеляза експертът. Това може да стане чрез концентриране на авиацията в юмрук. 

"Но веднага щом видим концентрацията на американска авиация по летищата в Европа, просто ще унищожим тези летища с удар от нашите балистични ракети със среден обсег", отбеляза Михаил Александров. 

"След това нашите войски най-вероятно ще продължат настъплението в балтийска посока и ще поемат контрола над цялата територия на Прибалтика в рамките на 48 часа. Така че НАТО дори няма да има време да се усети, когато мощна ударна групировка ще е вече на границата с Полша. 

Тогава те ще трябва да мислят дали да продължи войната. В резултат на всичко това НАТО ще загуби балтийските държави ", описва Михаил Александров един от вариантите за превантивна реакция.