Спасяването на душата е най-великото послание и най-трудният път. За вярващите християни възкресението е най-важното събитие във Вселената. Ако човек се опитва всяка минута да спазва казаното от Христос, това е непостижимо. Затова има и светци. Ако човек не е в обществото, остава само животно.


Това сподели в ефира на сутрешния блок на БНТ проф. Сергей Игнатов, ректор на Европейския хуманитарен университет в Литва и бивш министър на образованието.

По политическите теми проф. Игнатов посочи, че провеждането на предсрочни избори не е лош вариант.

"По-добре да избираме пак, отколкото да нямаме избор'', смята той.

Парламентът е представителна извадка на българския народ. Урокът е, че трябва да се радваме на избор, отколкото после да пеем "45 години стигат".

Нека да има избор - така беше в Холандия, в Белгия. Важно е институциите да работят - тяхната роля е най-важна, обясни още той и допълни, че е скептичен към призивите за разграждане на модела или за неговото "изчегъртване".

"Политиката е хищна игра - игра за власт. В момента има опит за нов елит. България е много повече държава от страните, в които съм бил. Министър-председателите носят тежка орисия и винаги са охулвани'', допълни накрая проф. Игнатов.