Докладът на МФ изгледа написан не от експерт, а от политик. това обясни пред БНР доц. Виктор Йоцов, финансист и преподавател в УНСС, работи в Института по икономически изследвания на БАН.

"Не може да се говори така. Бях изненадан да прочета в официален документ, че има опасност за валутния курс. На този етап няма такава опасност, като погледнем валутните резерви, които са над 60 милиарда и покриват с над 15 млрд. повече паричните задължения на БНБ".

Засега няма резултати от мерките на правителството в борбата с инфлацията, посочи той. 

"Намаляването на темповете на инфлацията ми се струва почти невъзможноНа нас ни липсват инструменти за провеждане на икономическа политика. Още преди 25 години се отказахме от един от най-мощните инструменти на паричната политика, когато се определят паричното предлагане и лихвените  проценти.

В условията на паричен съвет те липсват.

 Освен това, със Закона за публичните финанси от 2012 година се сложиха много ограничения за фискалните инструменти за въздействие върху икономиката. Засега всички напъни за овладяване инфлацията ми се струват доста нелепи".

В кризисни времена винаги е имало опити да се контролират цените, разказа финансистът. 

"Най-често се използват такива инструменти след война и огромни сътресения".

Доц Йоцов отбеляза, че не се прави анализ какъв тип е тази инфлация.

"Дали идва от страна на търсенето, или на предлагането.Сега се цели ограничаване на надценката, но ако себестойността стоките  и повишаването на цените идва от производителя, а не от търговеца, ние пак няма да спрем инфлацията.

Има много въпроси  и малко отговори. Една голяма част от нарастването на цените е за стоки, които се продават не толкова в големите вериги, колкото в малките магазинчета. Там ще има ли също контрол, или той ще бъде само във веригите?"

Докладът на МФ обаче е навременен, посочи той. 

"Преди предишните избори придоби публичност подобен доклад. Там също министър Велкова заяви, че продължаването на тези политики води до дефицит, който в абсолютен размер ще надхвърли 10 милиарда на година и като процент от БВП отива към 6-7%.

Това е констатация още от миналата година. Дадоха се няколко възможни изхода. По линия на увеличаване на приходите възможностите са ограничени, предвид на това, че икономиката е в относителен застой. Другото е преструктуриране  и рязане на разходите. Това са възможностите".

Финансистът не проявявя оптимизъм относно идеята за облагане на свръхпечалбата с 33% във всички сектори, а не само тези, произвеждащи енергийните ресурси. 

Отпадането на преференциалното ДДС обаче е мярка, която трябва да отпадне, смята Йоцов

"Аз бях против още когато се въвеждаше. Наложи се с идеята да се намалят цените, но това не се случи. Това е помощ за производителите и няма отношение към инфлацията"

Данните, колкото и да са предварителни, сочат проблем с приходите, отбеляза той. 

"Имаме по-малко събрани данъци в сравнени с предходните годиниНадявам се това да са само предварителните данни, но ако  се потвърдят, това е лоша тенденция".

Не мога да кажа, че финансовото състоянието е кризисно и изисква намеса на МВФ, отбеляза финансистът

"Пречи ни политическата нестабилност. Продължаваме с палеативни мерки и кърпене на дупки. Така няма да излезем скоро от това положение".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук