Какви са силните и слабите страни на партиите в навечерието на предсрочните парламентарни избори 2017 и какво ще се случи след ултиматума на Слави Трифонов - по горещите теми дискутираха гостите в студиото на "Денят на живо" д-р Ирена Тодорова, експерт по политически науки, и Живко Георгиев, социолог.

На въпрос способен ли е Слави Трифонов да промени резултатите от предстоящия вот, гостите в студиото бяха на едно мнение. Шоуменът няма как да накара партиите да се захванат с референдума, нито пък има шанс да спечели избори, ако сформира партия в последния момент.

 

 
"Слави Трифонов се опитва да спаси бъдещето си като шоумен. Заявките му са несериозни и популистки.", коментира д-р Тодорова. По думите й едно е да напълниш зала с хора, дошли да слушат популярна музика, която се слуша в страната от 20 години, а съвсем друго е да се спечели доверието на хора по време на парламентарни избори. "Избирателят вижда кои хора си служат със злободневни теми.", допълни д-р Тодорова.
 

 
Социологът Живко Георгиев пък е на мнение, че и 10 хиляди души да бяха отговорили на въпросите на референдума, това не дава сериозен аргумент да се приемат нови закони. "Всички наши референдуми досега бяха квазиреферендуми. От партийна страна нямаше сериозен дебат с референдума. Никой не е длъжен да се занимава с него", на мнение е Георгиев.
 
ГЕРБ и БСП  преди голямата битка
 
"Партията на Борисов вече не е млада партия, а такава с история. Всяка една нормална партия започва да открива, че има различия отвътре. Много млади политици заложиха своята политическа кариера в проекта ГЕРБ. Те вероятно мислят и за епохата след Бойко Борисов. Ако идва серия от неуспехи, то ще има търсене и на алтернативи вътре в ГЕРБ, от което може дори да спечелят.", посочи Живко Георгиев.
 
По думите му раздробяването на Десницата заради новосформиралите се партии няма да помогне на ГЕРБ. 
 
"Вдясно нека да си тече ферментацията. Действително имаме нужда от някаква автентична Десница - съизмерима с партньорите от ЕС поне. Това обаче няма да помогне на ГЕРБ. Алтернативата е да намери ясен корпус идеи и ценности, за да разработват политики. Това е универсалният инструмент.", допълни той.
 
Д-р Ирена Тодорова също не вижда в Десните сериозна конкуренция на предстоящите избори:
 
"Притеснително е, че Десницата не може да направи хомогенен проект. Не виждам как могат да влязат в следващия парламент с тази раздробеност"
 
По повод БСП д-р Тодорова е на мнение, че Левицата е в инерция след победата на "феномена Радев".
 
"БСП е консервативна партия и новите лица не се приемат с чак такъв ентусиазъм.
Начинът, по който стартират кампанията, няма да им донесе успех. Малко по-честна игра би имал положителен ефект.", на мнение е експертът по политически науки.
 
"В момента има някаква тенденция към консолидация. Спечелването на президентските избори, безспорно е политически актив, а не пасив за БСП. 
Само че и аз бих изчакал да видя как ще влязат в същинската избирателна кампания. Дали ще видим адекватен за хала на страната ни и хала на лявото в ЕС комплекс от идеи. Дали ще направят адекватна кампания и дали подмладяването ще бъде факт, дали то ще бъде разпознато от шарения и обезверен електорат на Левицата.
 
Те и преди са правили радикални обновявания - примерите са Виденов и Станишев.
Ако БСП успее да спечели поне 15-20 електората сред граждани на възраст между 18-35 г. би било чудесно", смята Живко Георгиев.