Какви могат да бъдат по мащаб съвременните военни конфликти? БЛИЦ предлага мнение на чужди експерти относно генезиса и градацията на бойните действия.
 
Първият сценарий е локален граничен конфликт в някакъв отделен район. Той може да има продължителност от няколко дни до примерно 2 месеца. В него ще участват до около 10 хиляди войници. Голяма е опасността относително малкото стълкновение да стане начало на по-сериозен конфликт.
 
Във втория сценарий става дума за конфликт, който може да се развие на едно операционно направление, но може да продължи много месеци и дори години. В него ще бъдат въвлечени много повече хора – от 30 до 120 хиляди. Такъв конфликт може да пламне дори и в многонационална федерация като Русия.
 
Третият възможен сценарий е за локална война на едно стратегическо направление, в която може да бъдат въвлечени до 1 млн души в състава на големи групировки. Агресорите предявяват териториални претенции. Извън страната провеждат операции военно-космически сили и ВМФ.
 
Четвъртият възможен сценарий е регионална война на няколко стратегически направления. Тя може да продължи няколко години с привлечени сили поне от 10 млн души.
 
Сериозните войни се подготвят няколко години, като целта им е завладяване на страна, смяна на властващия режим или контрол над цели региони.
 
Според експерти, Третата световна война може да започне например в близкоизточния регион. Детонатор може да стане създаването на независим Кюрдистан с откъсване на територии от Сирия и Ирак.
 
Не трябва да се изключва САЩ и техните съюзници от НАТО, а също Израел и арабските монархии от Залива, които могат да предприемат агресия спрямо Иран. Повод за войната може да стане възобновяване на иранската ядрена програма. Западът би се намесил и ако Техеран започне въоръжен конфликт например със Саудитска Арабия.
 
Продължава войната в Йемен, където Саудитска Арабия и САЩ се противопоставят на Китай и Иран. Опасна точка в света е Афганистан, където може да бъде въвлечен Китай. Сериозен източник на напрежение е Корейският полуостров. Зрее преразпределение на сферите на влияние в Арктика. Не трябва да се изпускат от внимание Русия и Япония заради Курилите, както териториалните претенции на Китай спрямо Тайван.

Превод: БЛИЦ