Все по-чести са случаите на насилие над жени. Мотивите са от ревност, но и убийства станаха след употреба на наркотици. През 90-те години имаше подобни случаи, но те почти винаги бяха свързани с хора с психически отклонения. Това заяви криминалният журналист Димитър Илиев в предаването "Плюс минус" по повод вчерашното убийство на млада жена в столичния квартал Банишора.   

"Има тотално разделение в обществото, Българите отдавна живеят в атмосфера на постоянно оцеляване. Този модел влиза в общуването. Ревност изпитват хора с ниска самооценка. Тези хора задействат защитно поведение, и ако те биват атакувани се превръщат в зверове, както за самите себе си, така и за околните", каза още той. 

Само в БЛИЦ: Убитата зверски в "Банишора" Калина била и модел, преди да умре, е насилвана (СНИМКИ) 

"Всеки един човек е подложен на изпитания и психиката може да се пропука. Тогава се случват неща като убийства на хора, които обичаме. Картината в българското семейство е на една борба за доминация. Можем да го избегнем, ако още в училищата се прилагат едни нравствени ценности на малките деца", допълни по темата ​психологът Калин Гайдаров. 

„Ние се намираме в ситуация, в която отношенията са преди всичко отношения на доминация, разделяне на финанси, отношение на притежание и власт. При това положение издевателствата и злоупотребите могат да бъдат ежедневие”, заяви психологът.

Потресаващи разкрития за звяра от жилището на ужасите в "Банишора" (СНИМКА) 

„Можем да се справим с този проблем, ако тръгнем от далече – още от училище. Ако там се започне една системна промяна, ориентирана към въвеждане на нравствени ценности, възпитание и отговорност и оценяване на поведението на учениците, това би променило цялостната картина. Така тенденциите на насилие, биха се променили”, добави Гайдаров.

„Насилието вкъщи – ако си редовно бит вкъщи, като начин на възпитание, то след години, ако мъжът ти започне да те бие, ти вече си свикнал с това и стоиш и търпиш. Важно е, като има насилие, жертвата просто да стане и да си тръгне", каза Димитър Илиев.
 
"Призивът ми е към институциите. Държавата трябва да регулира тези хора", заяви Илиев и добави, че и според него, че промяната може да дойде от образованието.