"Каквато и грешка да търсим в организацията на движението, в светофари, в настилки, в маркировки, в случая с катастрофата (при която загина журналистът Милен Цветков - бел.ред.) няма да се промени това, че имаме допуснато системно нарушение на правилата за движение и на правовия ред в държавата, които са довели до този инцидент", това каза Диана Русинова - председател на УС на "Европейски център за транспортни политики".

Та изрази очакване специалната държавна институция, създадена, за да се грижи за пътната безопасност, да излезе със становище и препоръки по тази тежка катастрофа.

"Надявам се да бъдат по-активни и по разрешаването на нормативните казуси, защото там е тяхната роля. Надявам се в следващите месеци да изградим с тях по-добър диалог и да ги убедим в нашата гледна точка, че в нормативните документи има сериозни пропуски, поправянето на които няма да бъде в полза на някои лобистки кръгове, но ще бъде в полза на пътната безопасност.

И съм оптимист, че ще успеем да ги убедим в това", заяви Русинова пред БНР.  

Тя коментира, че борбата с пияните и дрогираните шофьори е един от четирите приоритета в последния работен документ на Европейската комисия (ЕК).

"Проблемът е много по-дълбок от това да кажем, че той е седнал и карал дрогиран и е убил човек. В обществото ни има проблем, защото ние не за първи път допускаме такъв водач да се качи в автомобил и да убие някого.

И те стават повече. Много такива случаи остават неизвестни", заяви Русинова.

По думите ѝ строгостта на закона трябва да стане толкова сериозна, че това да не се случва и да се работи за превенция за борба с този тип престъпления. 

Русинова заяви, че е изненадана от това, че държавата за първи път се насочи към това, че в автомобила на дрогирания шофьор е имало и други хора и защо са си позволили да се качат при него, а не са сигнализирали за това нещо.

"Не е толкова обичайна практика да се повдигат обвинения на толкова широк кръг от хора. Според мен това е по-правилният път отколкото непрекъснато да завишаваме глобите и санкциите", допълни тя.

Русинова коментира и заснетото от видеокамерите на мястото на катастрофата.

Европейският център за транспортни политики, съвместно със звеното по пътна безопасност на Столичната община, ще проведе, от 10.30 часа целенасочена инспекция по пътна безопасност в района на катастрофата, при която загина Милен Цветков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!