Под егидата на влиятелно американско издание Politico е събрана елитна група експерти по международната сигурност, наречена Politico Cabinet – нещо като правителство в сянка. Главната задача на първия мозъчен щурм на експертния кабинет стана изнамирането на способ за "укротяването" на  Владимир Путин.
 

След това на сайта Politico бе публикуван резултатът от работата на мозъчния тръст по „ликвидирането на путинизма и защитата на свободния свят от руската заплаха”. Ето кои солидни експерти са разработили стратегическия план:

Джон Негропонте – бивш директор на националното разузнаване на САЩу вицепрезидент на консалтинговата компания McLarty Associates;

Еми Поуп – екссъветник на президента на САЩ по националната сигурност;
Фабрис Потие – ексшеф на отдела за планиране на НАТО, „офицер по стратегията” на компанията Rasmussen Global;

Александър Вершбоу – бивш посланик на САЩ в Русия, бивш заместник на генералния секретар на НАТО;

Джейн Лют - директор на Sicpa Securink Corporation, бивш зам.-министър на вътрешната сигурност на САЩ;

Евелин Фаркас – бивш зам.-министър на отбраната на САЩ, старши сътрудник на Атлантическия съвет;

Дан Фрайд – бивш заместник на държавния секретар на САЩ по европейските въпроси;

Джейн Хартман - директор на Центъра Уилсън;

Кристоф Хойсген - постоянен представител на Германия при ООН;

Александър Квашневски – експрезидент на Полша.

Анализът, както посочва блогърът Иван Данилов пред Crimson Alter, започва с 2 опорни точки:

Първо – Русия е геополитическият враг №1, Северна Корея е дреболия, Китай е враг от бъдещето, а международният тероризъм не е враг, а „тактика”, както отбелязва един от експертите

Втората опорна точка е, че властта на Путин и Русия по-слаби, отколкото ни се струва и причината за тази слабост е Украйна.

В схематичното изложение на Politico "Планът по укротяването на Путин с използването на Украйна", включва 3 точки:

1. Западът в никакъв случай не трябва да отстъпва на Русия цялата Украйна. Необходимо е да се запази контрол върху една част от нея, най-добре върху по-голяма част.

2. Тази част от Украйна, която се запази под западен контрол, трябва да бъде подложена на демократизация и уестърнизация.

3. Евросъюзът трябва да бъде заставен да измисли някакъв нов статут за Украйна. Експертите признават, че скоро не може да се мисли за редовно членство на Украйна в ЕС, но настояват, че е необходимо спешно да ѝ бъде измислен някакъв нов статут, например „младши член" или  "асоциирана страна към ЕС". Именно така трябва да се демонстрира "привързаността на ЕС към Украина".

Този план, според експертите, е достатъчен, „за да се подкопае легитимността на Путин в Русия и да се даде тласък на руснаците да повдигнат въпроса „Защо в Русия има авторитарна власт и клептократична икономика, а Украйна успешно се уестърнизира”.

Важно уточнение: в плана американските експерти няма точка за подпомагане на Украйна с пари, но се изтъква изискването на страната да се даде някакъв околоевропейски статут. Той именно трябва да възбуди антипутиновите настроения в навечерието на президентските избори в Русия идната година.