Природният газ у нас ще поскъпне с над 16% през следващия месец, прогнозират от "Булгаргаз". Какъвто и да е ръстът, повишението според експерти ще доведе до инфлация.

Скокът на цените на енергийните ресурси през последните месеци води до ръст на инфлацията в Европа, а тази тенденция се очаква да продължи още няколко тримесечия. 

"Тепърва инфлацията ще се ускорява. Ускорението ще започне през следващите един-два месеца и ще продължи поне до топлите месеци на 2022 година", прогнозира пред Bulgaria ON AIR Ивайло Пенев.

Тези процеси няма как да подминат и България, казват експертите и обясняват защо. 

"Ние внасяме всичко и обираме всичкия ръст на цената. Можем да видим експлозивни движения на цените на суровините, можем да видим и трайни, но плавни. Отделно тук голяма част от цените на енергията са контролирани от държавата през определянето им от КЕВР, което става със забавяне. Затова поскъпването ще го видим доста по-резки стъпки", обясни Пенев. 

От началото на годината цената на основните горива в Европа също расте. Това дава отражение на доставките на газ у нас, като само за месец цената на суровината се повишава с повече от 50%. 

От "Булгаргаз" казват, че засега успяват да поддържат с около 25% по-ниски цени за българския пазар, което спестявало на българската индустрия около 400 млн. лв. 

Въпреки това от газовия монополист искат поскъпване на синьото гориво от 1 октомври заради голямото търсене. Предложението обаче трябва да бъде одобрено от енергийния регулатор.