Терористичните организации в Сирия заплашват само Турция, а не САЩ или Русия. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Хюриет", правейки препратка към сирийските кюрдски отряди за народна защита (YPG), които Анкара смята за терористична организация.
"Няма заплаха нито за САЩ, нито за Русия в този регион. Заплахата е срещу нас и техните собствени хора, така че какво е за другите? Ако искат да ни направят услуга, ние сме съюзници със САЩ в НАТО. Не мислим, че САЩ изглежда добре до терористична организация", подчерта Ердоган в навечерието на визитата си в Китай.

Турският президент заяви също, че САЩ все още в преходен период, след като Доналд Тръмп е избран за президент през януари. Той призова за повече внимание и чувствителност в двустранните отношения след последното решение на Вашингтон директно да въоръжи сирийските кюрдски милиции.

Реджеп Ердоган заяви, че решението вреди на стратегическите отношения между двете страни.

Ердоган също повтори, че "една терористична организация не може да бъде унищожена с друга терористична организация", визирайки борбата срещу "Ислямска държава", използвайки милициите YPG.

Реджеп Ердоган допълни, че решението на САЩ да въоръжи YPG са в разрез на отношенията им с Турция. Ердоган допълни, че вярва, че проблемите с Вашингтон могат до голяма степен да бъдат решени при предстоящата визита.

Ердоган, който говори на пресконференция в столицата Анкара, също заяви, че ще преследва докрай въпроса с екстрадицията на намиращия се в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен.

Турския президент ще се срещне с колегата си от САЩ Доналд Тръмп по време на визитата си във Вашингтон следващата седмица. Въпросите за въоръжаването на YPG, която Турция приема за терористична организация, както и екстрадицията на Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат от миналата година, се очаква да бъдат начело в дневния ред.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!