Обвиненията, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" и да хвърли вината върху Русия, се чуха през последните дни от устата на много руски политици и военни.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу се обади на колегите си в САЩ, Великобритания, Франция и Турци. Руските военни твърдят, че материали за бомбата могат да бъдат взети от три действащи украински атомни електроцентрали, неактивната атомна електроцентрала в Чернобил, депо за радиоактивни отпадъци, химическа и ядрена промишленост.

„Трябва също така да се подчертае, че в Украйна има научна база – това е Харковският физико-технологичен институт, чиито учени са участвали в ядрената програма на СССР, където в момента работят различни експериментални съоръжения, включително термоядрената установка „Ураган“, както и Института за ядрени изследвания към Националната академия на науките в Киев, където се извършват изследвания на реактора ВВР-M с високоактивни радиоактивни материали“, каза генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита.

В същото време, според руските военни, "двете организации на Украйна имат конкретни указания за създаване на така наречената" мръсна бомба ". Работата е на финалния етап."

„Мръсната бомба“ е вид радиологично оръжие. Това е оръжие за масово унищожение и подобно на ядрените, използва радиоактивни материали. Ядрените оръжия обаче използват енергията на ядреното делене, което води до разрушителна ударна вълна, електромагнитен импулс, светлинно излъчване, проникваща радиация и радиоактивно замърсяване, пише "Труд". 

Радиологичните оръжия използват само един увреждащ фактор - радиоактивно замърсяване. Такива оръжия просто разпространяват радиоактивни материали по повърхността на земята и в атмосферата, които след това замърсяват въздуха, водата и почвата. Ядрените оръжия са сложен механизъм, който само няколко държави могат да създадат.

Радиологичното оръжие не трябва да се бърка с ядреното оръжие - при него не се извършват ядрени реакции и основен поразяващ фактор е вредността на самия материал (обусловена най-вече от неговата радиоактивност), а не енергията, отделена при верижна реакция на ядрено разпадане или ядрен синтез.

Устройството на "мръсната бомба" може да е различно, но принципът на действие е горе-долу същият - това е контейнер с радиоактивно вещество и експлозив, който го унищожава и разпространява веществото с енергията на експлозията. Бомбата може да бъде детонирана във въздуха или на земята, във всеки случай енергията на експлозията е достатъчна, за да зарази района.

Въпреки факта, че радиоактивните материали се използват в "мръсна бомба", ядрена експлозия не се случва.

Необходима ли е "мръсна бомба" във война?

Въпреки че "мръсната бомба" е изобретена като оръжие и е тествана от военните, тя няма голяма стойност. Факт е, че радиоактивното замърсяване няма да доведе до бързо поражение на вражеските сили или цивилното население, ако се случи в населени места.

Комисията за ядрено регулиране на САЩ отбелязва, че „степента на локално замърсяване [от експлозия на мръсна бомба] зависи от редица фактори, включително обема на експлозива, количеството и вида на радиоактивния материал, средствата за разпръскване и метеорологичните условия."

Последствията от замърсяването могат да засегнат здравето на хората, но не веднага, а навременното откриване и разпознаване на вида на радиоактивния материал ще помогне на местните власти да предприемат защитни мерки и да се евакуират от замърсената зона.

Районът ще бъде замърсен, но няма да има голяма военна полза от това - обеззаразяването и отстраняването на другите последствията от експлозията ще бъдат доста скъпи.

"Ако има силен вятър и няма дъжд, тогава ще има силно замърсяване. Ако има слаб вятър и обилен дъжд - валежите ще локализират замърсяването в определен район", казват експерти.

Психологически фактор

Хората се страхуват от радиацията достатъчно, за да се превърне „мръсната бомба“ в мощен психологически фактор. Понякога се нарича "оръжия за масово разрушаване". Експлозията на такъв боеприпас с освобождаване на радиоактивни материали може да предизвика страх у голям брой хора, да ги провокира към масови панически действия.

Освен това, ако такава бомба бъде взривена в голям град, то поне част от него ще стане необитаема, а това вече ще предизвика икономически и политически последици за страната. Ето защо се смята, че екстремистки организации  се стремят да се сдобият с такива оръжия.

След атентатите от 11 септември 2001 г. заплахата от "мръсна бомба" се възприема като много реална в Съединените щати и други западни страни поради засилването на джихадистките групи. Има информация, че Ал Кайда иска да получи достъп до радиоактивни материали.

Може ли да се проследи произходът на "мръсната бомба"?

Аварии с изпускане на радиоактивни материали се случват, макар и рядко и затова контролът върху съдържанието им в атмосферата е много важен. Последният такъв инцидент се случва на 8 август 2019 г. на полигона на руския Северен флот в Ньонокса, няколко души загиват в резултат на инцидента (точният брой не е известен).

Непосредствено след аварията в различни страни се забелязва повишаване на нивата на различни радиоактивни вещества. В началото на юни изотопът йод-131 е регистриран в Норвегия, а цезий-134, кобалт-60 и рутений-103 - в Швеция и Финландия.

Според определен набор от изотопи експертите установяват, че експлозията най-вероятно е станала във военно съоръжение. В случай на голямо изхвърляне на радиоактивни вещества наземните станции трудно могат да определят точно състава на веществата, които са използвани в „мръсната бомба“. Те могат да направят само общо заключение за естеството на освобождаването. По-точна картина би могла да се получи само от специален самолет за радиационно разузнаване, който е в близост до такова изхвърляне.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук