През седмицата Европейският парламент гласува резолюция против поредния жесток опит на властта в Кремъл да убие техен опозиционер в лицето на Навални, както и в подкрепа на желанието на беларуския народ да се отърве от тиранията на последния останал съветски диктатор – Лукашенко, пише informo.bg

Едни справедливи позиции, отговарящи на идеите на ЕС за демокрация, свобода, дойстойнство и цивилизованост.

На фона на това гласуване “българските” евродепутати от БСП Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Ивайло Христов и Цветелина Пенкова отново не са гласували резолюцията на Европарламента нито за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, нито за ситуацията в Беларус.

Резултатите от поименното гласуване показваха, че Йончева е гласувала “за”, но това се оказа техническа грешка, а Йончева, явно разтревожена за реакцията на Русия, лично се е обадила тя да бъде поправена. Останалите представители на БСП в ЕП са се скрили и изобщо не са участвали във вота.

Резолюцията е подкрепена от 10 наши евродепутати. Това са седемте от Европейската народна партия (ЕНП) и тримата от ДПС и либералната група “Обнови Европа” (ОЕ). Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са се въздържали. Това гласуване само по себе си показва какви са вижданията на българската левица, както и на лидера на европейската левица Сергей Станишев.

И когато в ЕС се надигат гласове, че България е троянският кон на Русия в Европа, не се чудете, за кого се отнасят. Те не се крият. Гласуването против една такава резолюция ни кара да си зададем въпроси. Дали уважаемите ЕВРОдепутати от БСП подкрепят отравянето на Навални и ликвидирането на опозицията в Русия и го смятат за нормална и полезна за властта практика? Дали уважаемите ЕВРОдепутати от БСП подкрепят насилственото заглушаване на свободната воля в Беларус и авторитарния режим на последния съветски диктатор Лукашенко?

Когато си отговорим на тези въпроси, трябва да направим паралел с това, което се случва в България. Особено важно е нормалните хора, които са по площадите, да направят този паралел, за да видят редом с кого протестират и кого неволно тласкат обратно към властта.

И докато БСП очевидно на думи и дела не подкрепят свободните протести за демокрация в Беларус и не осъждат репресията по сталински срещу опозицията в Русия, в България те са на коренно различно мнение. Тук те активно подкрепят свободната воля на протестиращите, превърнаха се в борци за демокрация и свобода на словото и в борци против управление, което те самите наричат “авторитарно”.

Борят се за “честни избори”, организирани от президента, който е издигнат от тях. В същото време обвиняват управляващите, че не могат да организират подобни избори, въпреки че самият Радев е избран на вот, организиран от управляващите. Тогава явно изборите не са били нагласени?!

Когато едни и същи хора са против свободата, демокрацията и честните избори в Беларус и Русия, но подкрепят свободата, демокрацията и честните избори в България, нещо определено не е наред.

“Има нещо гнило в Дания” (България), както казва героят на Шекспир – Хамлет. И има една много хубава българска поговорка – “вълкът козината си мени, но нрава – не”. Сред нашите протестиращи има много вълци, които са зажаднели за власт, но са се снишили и облекли в “кожата” на европейската свободна мисъл, за да достигнат заветната цел. Необходимо е само да си отворим очите и да се вгледаме малко по-добре, за да ги познаем. Вижте ги.