Три воюващи лагера на барикадите на “Орлов мост” влязоха в открит конфликт по между си и вече не крият амбициите си за власт, пише "Труд" в обзор по темата.

Формациите около Христо Иванов, Мая Манолова и т. нар. “Отровно трио” застават на различни места на блокадите, а някои се видяха и като министри в ново правителство. В нетърпението си дори се хванаха да тълкуват репликата “Време за решения” на премиера Бойко Борисов и в неделя вечерта бабуваха, че било “на оставка”.

“Тия на снимката победиха. Заедно с няколкостотин хиляди други български граждани, участвали във всенародното въстание от 2020 година”, написа в неделя вечерта под снимка във фейсбук Евгений Дайнов. А на фотото очаквано се бяха строили Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов и и още куп активисти на “Да, България”.

Точно те, заедно с близките си съратници от “Правосъдие за всеки” се опитаха да прогонят Мая Манолова от бивака си с кофи за боклук на “Орлов мост”. Срещу амбициозната кюстендилка има недоволство още от началото на протеста.

Активистите от формациите се обиждат по между си на “рубладжии”, “комунисти” и “фашисти”, а фолклорът на Орловград, както вече се нарича блокираното кръстовище, роди виц: “Попитали Радио Ереван: Кой е по-алчен от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. А радиото отговорило: Христо Иванов”.

От т. нар. “десница” открито ревнуват, че Манолова се опитва да им отнеме инициативата и тя, вместо тях, да яхне недоволството на протестиращите. Тя пък страни по всякакъв начин “Отровното трио”.

Кръстовището на “Орлов мост” Христо Иванов, Иво Мирчев, Петромир Кънчев, Манол Глишев, Борислав Сандов, Георги Георгиев от БОЕЦ (познати от протестите на “Правосъдие за всеки”) смятат за своя територия.

И след като в социалната мрежа Глишев бе критикуван от фенове на “Да, България”, че допускат Манолова да им иззема инициативата, резултатът не закъсня. В неделя, около 5:00 ч сутринта се появи напрежение между протестърите на ДБ и бившия омбудсман.

Манолова бе обвинена, че е част от политическата система на прехода, припомнено и бе и че е зам.-председателка на Народното събрание и бивш депутат от БСП. От “Да, България” се дистанцираха и от “отровното трио” на Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков, защото те били “Червени отломки”, а “Триото” е яхнало протеста и засенчва “демократичните послания на бившия правосъден министър.

Още преди публиката да види, че Христо Иванов с охота участва в селфита като бъдещ министър-председател обаче, майките на децата с увреждания от “Системата ни убива” изгониха неговите хора от техния палатков лагер и дори официално обявиха, че от “Да, България” са им предлагали депутатски места по време на протестите през 2017 година.

Видеото от 21,30 часа в неделя показа как бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски иска да се снима с лидера на “Да, България” докато “още не е станал премиер”.

Иванов позира доволно, но секунди по-късно се дърпа и казва “Шшттт! Тихо! На живо сме!”, защото Ламбовски свойски му обяснява как “тоя е звъннал на Маджо”. Последвалата лавина от негативни реакции, в т. ч. и от симпатизанти на “Да, България”, вкара Христо Иванов в обяснителен режим.

Все още обаче Иванов не е дал адекватен отговор защо споменаването на прякора на небезизвестния Младен Михалев - Маджо го притесни видимо в ефир и защо трябваше Ламбовски “после да му разказва”.

Така от неделя вечерта войните на барикадите се разгарят и между самите активисти на “Да, България”. Най-твърдото ядро вече обяви, че прегръдките на Христо Иванов с Димитър Ламбовски са “постановка и руска режисура”.

Други симпатизанти обаче не са склонни да приемат тази версия и упорито настояват Христо Иванов да каже, кой е “тоя”, който е “звъннал на Маджо”, защото от видеото е ясно, че Иванов знае за кого говори Ламбовски.