Едно кратко, протоколно съобщение на пресслужбата на прокуратурата от понеделник сутринта, за това, че обвинител №1 Иван Гешев е в САЩ за участие в традиционната Национална молитвена закуска на президента, извади от равновесие противниците на главния прокурор у нас, пише Труд.

Ужасени от факта, че Гешев е на частно посещение във Вашингтон, група от взаимно свързани медии и работещите в тях членове на едно семейство, започнаха да бълват еднотипни статии, чиято единствена цел е да неглижират визитата на главния прокурор.

За отправна точка се употребява публикация в либералния Washington post, която дава подробности за формата на тазгодишната 71-ва Национална молитвена закуска. Фактът, че медия, сочена за официоз на демократите, обръща внимание на събитието, всъщност говори за неговата значимост.

Що се отнася до присъствието на българския главен прокурор, както вероятно и на други публични личности от България, каквато е обичайната практика от предходни години, то те са част от общо около 4000 гости от над 140 страни от цял свят. На 2 февруари всички заедно отправят обща молитва за добруване - това е смисълът на традицията, ангажираща вниманието на американския президент, политическия и обществен елит на Вашингтон.

Събитието се провежда в самия център на американската столица и, разбира се, няма как всички 4000 гости да са на една маса с президента на САЩ, бил той Джо Байдън, Доналд Тръмп, Барак Обама, Бил Клинтън и т.н.

Каквито са правилата за всички, такива са и за българите, сред които ще е и Гешев. Нито повече, нито по-малко. Така е било винаги и така ще е и занапред. Всичко друго са фалшиви новини, манипулации и пропаганда, чиято прозрачна цел е да принизи факта, че настоящият главен обвинител на България е получил персонална покана за присъствие на събитието. Но и още нещо…

Фиксацията срещу Гешев очевидно вече ражда безумия. Разкрива, че кръговете у нас, които искат неговото елиминиране, дори не могат да си представят, че сатанизираният образ на главния прокурор може да се появи на снимка от Капитолия, Белия дом или Вашингтонския монумент. Пропаганда, която вече достига до болестни нива. Как е възможно Гешев да е в САЩ, когато американски конгресмен бил поискал санкции срещу него.

Как е възможно Гешев да е във Вашингтон, когато у нас пропагандата от години се опитва да внуши, че той управлява прокуратура, структурирана по съветски модел. Как е възможно Гешев да представя страната и институцията, която ръководи, пред авторитетни личности от САЩ и от целия свят, а това да не е Христо Иванов, Калин Калпакчиев, Кирил Петков, Крум Зарков и т.н.

Разбира се, че е възможно, при това в най-голямата демокрация – САЩ, колкото и това да води до обезумяване на олигархичните кръгове у нас и техните тролове, които в своята безпомощност са принудени да бълват фалшиви новини – преди седмица вкараха в устата на Гешев думи, които той никога не е произнесъл, днес отчаяно се опитват да манипулират фактите за авторитетно събитие с международно участие в центъра на Вашингтон.

Без дори да се замислят, че самия факт, че български главен прокурор присъства на 71-та Национална молитвена закуска, не е от полза толкова за самия Иван Гешев, колкото за авторитета на България.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук