Ръководителят на Германската централна банка Йоахим Нагел предупреди, че страната е изправена пред двуцифрена инфлация за първи път от 70 години, във връзка с което е необходимо повишаването на основния лихвен процент. Това съобщава Financial Times.

"Трудностите с веригите за доставки и геополитическото напрежение вероятно ще продължат. Междувременно Русия рязко намали доставките на газ, а цените на природния газ и електроенергията се повишиха повече от очакваното", цитиран е ръководителя на Централната банка на Германия.

Съгласно оценките на Нагел, проблемът с високата инфлация ще тревожи Германия и през 2023 г. Със задълбочаването на енергийната криза е вероятна рецесия през следващата зима, прогнозира той.

Европа изпитва сериозни проблеми с доставките на гориво, тъй като основният руски газопровод - "Северен поток" работи само с 20 процента от общия си капацитет. Освен това на 19 август Газпром обяви, че работата на тръбопровода ще спре за три дни, от 31 август до 2 септември, поради планов ремонт на единствения работещ газопомпен агрегат.

Затрудненията с доставките за страните от ЕС възникнаха поради неправилна поддръжка и забавяне на връщането от ремонт на турбините на германската компания Siemens, които бяха използвани в компресорната станция за нагнетяване на гориво „Портовая“.

"Газпром" се сблъска със значителни пречки при опитите си да върне един от двигателите от Канада, която наложи санкции на руската компания. Канадските власти издадоха разрешение за износ на инсталацията едва на 10 юли, но не взеха предвид условията на договора и изпратиха турбината в Германия, а не в Русия. З

а по-нататъшното му транспортиране са необходими разрешения от властите на Европейския съюз и Великобритания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук