Темата за еврото е една от най-важните в момента. Вододелът, за който хората да се ориентират да гласуват, е дали да подкрепиш еврото или да спекулираш със страховете на хората. Това заяви пред Нова телевизия финансистът Любомир Дацов.

По думите му, каквито и икономическите сътресения да се случат, всичко ще бъде приписано на еврото. „Има спекулации, защото има балъци. Като има глупаци, трудно е да се удържи човек да не ги излъже“, каза той.

„Еврото е котва за българския лев. Я си представете какво се случва с валутния борд, ако отвържем лева. Тогава няма да си говорим за 1-2% инфлация, които очакваме тази година“, обясни финансистът.

Според него, няма да има някаква съществена рецесия в Европа. „В България аз смятам, че дори няма да паднем под 1% растеж. Почти няма да има загуба на работни места поради спецификата на пазара на труда“, посочи той.

„В момента заплатите и инфлацията се движат почти едно към едно. Хората не го усещат, защото не е равномерно. В София дори има по-голямо нарастване на заплатата. В провинцията това почти не се случва“, допълни Дацов.

Той коментира още, че въвеждането на таван на цените би било глупост. „Аз не виждам никаква причина. Това, което работи, е отваряне на пазара“, заяви той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук