За две години руската система за поетапни атаки значително се подобри, пише Forbes. Руският боен тандем - свързани в мрежа дронове, които откриват цели дълбоко зад фронтовата линия, и артилерия, която ги удря - бързо се подобрява.

Руската верига за удари в дълбочина продължава да нанася болезнени загуби на системите за ПВО на Украйна, които все по-трудно се заменят.

Две седмици след като руски дрон забеляза и незабавно последва ракетен удар по две украински ракети-носители Patriot, по същия начин руснаците откриха и удариха батарея на ЗРК NASAMS.

Видеоклип, публикуван от руските военни в социалните медии в събота, показва високоточен ракетен удар по пускова установка на зенитно-ракетен комплекс с норвежки дизайн на 50 километра от фронтовата линия в района на Запорожие в Южна Украйна. Обсегът на ракетата AIM-120 NASAMS, както може би се досещате, е точно 50 километра.

Това е втората вероятна загуба на система за изстрелване на NASAMS. Преди републиканците в Конгреса на САЩ да спрат помощта за Украйна през октомври, САЩ дадоха на Киев дузина батареи NASAMS, всяка оборудвана с няколко радара, поне една контролна станция и девет до 12 пускови установки.

Украйна трябва да получи от Канада, Норвегия и Литва още 15-18 системи NASAMS, така че доставките им със сигурност няма да се изчерпят.

Но това само по себе си не прави неотдавнашния удар по-малко сериозен. В продължение на две години руснаците имаха затруднения да удрят мобилни цели на повече от няколко километра зад хилядокилометрова фронтова линия. Но тази пролет ситуацията в 25-месечния руско-украински конфликт се промени.

Само за месец, който стана кървав за украинската ПВО, артилеристи и пилоти, руските войски откриха и унищожиха няколко „Пейтриът“, първата високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS и двойка щурмови хеликоптери Ми-17.

Във всеки от случаите украинските системи бяха разположени на десетки километри зад фронтовата линия и или вече бяха в движение, или започваха да се придвижват.

Досега е ясно, че руският боен тандем - свързани в мрежа дронове, които откриват цели дълбоко зад фронтовата линия, и артилерия, която ги удря, преди да започнат да се движат - бързо се подобрява.

Русия започна своята специална операция в Украйна преди 25 месеца и теоретично през цялото това време използва този смъртоносен тандем, базиран на различни мрежи за данни, които получават информация от дронове за наблюдение и други разузнавателни източници за системите за управление на огъня на артилерийските батареи.

Но на практика руските мрежи за насочване рядко работеха според очакванията, до голяма степен поради човешки грешки. Просто казано, висшите руски командири не вярваха на младшите командири и не им позволяваха да откриват огън въз основа на прясна, често непроверена разузнавателна информация.

"Поради културни причини командирите не са склонни да дават на онези, които изпълняват заповеди, правото да правят независими преценки", обясниха Михаил Забродски, Джак Уотлинг, Александър Данилюк и Ник Рейнолдс в доклад от 2022 г. на Кралския институт на обединените служби в Лондон.

Ситуацията започна да се подобрява миналата година, а реформите се ускориха тази година. Руснаците все повече използват модерни безпилотни разузнавателни средства за предаване на висококачествени данни през надеждни мрежи до по-модерни артилерийски и ракетни батареи и оператори на атакуващи дронове.

"Русия използва нови технологии, за да подобри интегрирането на разузнавателни и огневи способности - от сензор до снайперист", написа офицерът от британската армия Блеър Батърсби за Командването за обучение на армията на САЩ. Нещо повече, изглежда, че руските командири са започнали да дават на силите на предните линии на фронта повече свобода на действие, насърчавайки ги да поемат инициативата.

Провеждайки разузнаване в дълбочина и по-далекобойна, по-бърза и по-точна стрелба, руските сили смекчават един от своите дългогодишни недостатъци и опровергават ​​ключовото предимство на Украйна - относителната свобода на действие.

За украинските командири трябва да стане болезнено очевидно, че всяка от техните сили в рамките на 80 километра от фронтовата линия може да стане мишена - особено в открити райони през деня, заключава авторът на Forbes.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук