Руският президент Владимир Путин е роден в Ленинград, който днес се нарича Санкт Петербург, на 7 октомври 1952 г. пише Fox News.

Той е израснал в общински апартамент, а баща му е бил бригадир във фабрика. През 1975 г. Путин завършва юридическия факултет на Ленинградския държавен университет и се присъединява към КГБ, основната агенция за държавна сигурност, която изпълнява заповеди от съветските власти, където става офицер.

През 1983 г. той се жени за Людмила, с която има две дъщери. През 2013 г. те се развеждат, пише "Поглед инфо".

В края на 80-те години Путин работи в Източна Германия, а през 1990 г. Ленинградският държавен университет, където преди това учи, се превръща в основното му място на работа.

През 1996 г. Путин се премества в Москва и започва работа в руското правителство при президента Борис Елцин. През 1998 г. той оглавява Федералната служба за сигурност, агенция, която наследява КГБ.

Година по-късно Путин става действащият премиер в администрацията на Елцин. Няколко месеца по-късно Елцин решава предсрочно да подаде оставка като президент, а Путин става изпълняващ длъжността президент на Русия.

След като спечелва президентските избори през 2000 г., Путин се превръща в основната политическа фигура в Русия, затягайки контрола върху медиите, значително отслабва позициите на опозицията и се впуска в националистически и антизападен курс.

През 2004 г. Путин е преизбран за втори мандат, а през 2008 г. трябва да освободи поста поради конституционните ограничения за броя на последователните президентски мандати. Тогава Путин става премиер в правителството на своя наследник Дмитрий Медведев.

През 2012 г. Путин отново спечелва президентските избори. Две години по-късно анексира полуостров Крим.

Отношенията между президента на САЩ Доналд Тръмп и Путин предизвикват много въпроси и спорове откакто Тръмп дойде в Белия дом. Особено остър беше въпросът за отношенията им, след като специалният прокурор Робърт Мюлер започна двугодишното си разследване, за да разбере дали е имало сговор между централата на кампанията на Тръмп и Русия и дали руското правителство е повлияло на изборите през 2016 г. в САЩ.

Новите въпроси за техния необичаен съюз възникнаха, когато демократите от Камарата на представителите започнаха разследване на телефонен разговор между Тръмп и новия украински президент, по време на който, както смятат демократите, Тръмп се е опитал да окаже натиск върху украинския президент и да го принуди да започне разследване на потенциалния противник на Тръмп на президентските избори през 2020 г.

Джо Байдън в замяна на военната помощ на САЩ. Въпреки че в резултат на това разследване Камарата на представителите обяви импийчмънт на Тръмп, по-късно Сенатът напълно оправда президента.

Появиха се след това слухове, че Тръмп активно популяризира версията за намесата на Украйна в изборите в САЩ с помощ на Путин.

Заради този приятелски съюз американските конгресмени изключително негативно възприеха отказа на Тръмп открито да признае, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ, въпреки доказателствата на разузнавателните агенции.

Превод: В. Сергеев