След скандалите в икономическо министерство, свързани с Държавната консолидационна компания шансовете Даниела Везиева да остане начело на икономическото министерство се стопили, пише Труд бг.

Затова спешно от “Продължаваме промяната” решили ключовото икономическо министерство, в чиито активи все още има апетитни дружества за приватизация да бъде поверено на Даниел Лорер. До вчера той бе претендент №1 за външно министерство.

Новият фаворит за дипломат №1 на България е Димитър Гърдев от ИТН, който не успя да влезе в 47-ото НС.

Другите три министерства, които партията на Слави Трифонов може да получи са спортното - Радостин Василев, министерство на енергетиката - Александър Николов, който бе номиниран за за този пост в несъстоялия се кабинет на ИТН и земеделското - Пламен Абровски.

Засега за БСП сигурно е само социалното министерство, за което се завъртяха имената на Драгомир Стойнев и на Георги Гьоков.

Социалистите може да получат здравното ведомство, което е едно от най-проблемните - за него претендент е проф. Георги Михайлов. От социалистическата партия имат претенции и за министерство на отбраната, както и за екологичното.

Почти сигурно е, че ДБ ще поеме правителството за е-управление, за което фаворит е съветникът във вицепремиерския кабинет на Румяна Бъчварова - Божидар Божанов. Начело на правосъдното министерство най-вероятно ще застане или Христо Иванов или Надежда Йорданова.

БСП са категорично против Бойко Рашков

„Продължаваме промяната“ не искат Атанас Атанасов за вътрешен министър

Бойко Рашков имал амбиции към антикорупционната комисия.

Най-спорен се оказва постът на вътрешния министър. До този момент в списъка с номинации на “Продължаваме промяната” нямало надежден кадър, който да заеме поста.

От “почтената коалиция” не искали Атанас Атанасов заради миналото му. Не искали и Бойко Рашков. Против него е и БСП.

Няма яснота и за министър на регионалното развитие. Ако от ИТН не получели земеделието, тогава имало шанс да им дадат строителното ведомство.

Сигурни засега са кандидатурите на Кирил Петков за премиер, на Асен Василев за финансов министър, на Николай Денков за образователен министър.

За вицепремиер по климата се завъртя името на съпредседателя на “Зелено движение” Борислав Сандов, който не се класира за депутат в 47-ото НС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ