Проблемът с опростените дългове на мюфтийството е в комуникационния проблем. Не стана ясно как бе взето това решение, нито какво са правили по този въпрос народните представители през последните три месеца. Това сподели в студиото на сутрешния блок на БНТ политическият анализатор Георги Харизанов и допълни, че трябва да се помисли за регламент и регулация по отношение на църковните имоти.

,,БСП изпадна в унизителна ситуация благодарение на Корнелия Нинова, защото лично аз за първи път виждам някой да вади партията си от политическия живот на страната два месеца преди изборите. Явно г-жа Нинова се стреми да бъде иновативна и да продължава да прави политики на инат'', коментира Харизанов.

,,Не смятам, че сегашното им излизане от парламента има нещо общо с решението на ГЕРБ да преразгледат решението си по Изборния кодекс, така както всъщност и оставката на вицепремиера Валери Симеонов няма нищо общо с второто им напускане на пленарната зала. Но знаете ли, по-скоро се радвам, че се присъединихме към държавите, в чийто парламент няма социалисти'', допълни анализаторът.

По думите му Мария Габриел изглеждала най-вероятният и естествен водач да оглави листата на ГЕРБ за евроизборите.

,,Навсякъде има сделки, но само в политиката може да има и мръсни сделки. Според мен в цялата тази история с дълговете на мюфтийството България трябва да се грижи за вероизповеданията си, а не това да го правят чужди държави и интереси. Целият проблем е там, че тази тема с опрощаването не беше достатъчно осветлена и обсъдена, а направена сякаш "на тъмно" по подобие с промените по Изборния кодекс'', заяви социологът Кънчо Стойчев.

,,Напускането на парламента от БСП е нежелателен, но легитимен ход. С това свое действие опозицията заявява, че нямат място там, където липсва диалог. Така че може би има известна логика в крайното им действие'', добави Стойчев и изрази мнение, че Сергей Станишев по всяка вероятност ще бъде в листата на социалистите за евроизборите, но едва ли ще бъде водач.

,,Няма основание БСП да се разцепи. Смятам, че Корнелия Нинова стои доста здраво на краката си, така че тя не може да бъде сменена поради преврат, както ставаше навремето в Политбюро'', завърши социологът.