Който търси да намери хаос, ще го намери. Който търси да намери здрава логика, също ще я намери. Естествено, че всяко едно управление може да се справя много по-добре. На никого не му харесва сегашната ситуация. Това каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна икономика, член на ГЕРБ и изпълнителен директор на телевизия "Европа".

Той беше категоричен, че вече е ясно, че няма да има второ затваряне на държавата - бизнеси и икономика:
"Ясно е, че повторен локдаун няма да доведе до това, до което доведе пролетта, когато вирусът беше ограничен. Ясно е, че обществото няма да издържи до повторно спиране на икономиката и на това стотици хиляди български граждани да останат без доходи". 

Страх, решения и заповеди
"Умирам от страх, не съм спал от един месец!", така Харизанов коментира въпроса за страха у управляващите като причина да не въведат по-строги мерки, защото това ще изкара хората на улицата.

Той уточни, че хората, които вземат решения, се базират на дифузното разпространение и на това, че повторен локдаун няма да доведе до ограничаване на коронавируса, а до загуба на доходи.

Анализаторът изказа несъгласие с твърдението, че хората масово не спазват противоепидемичните мерки и заради това, че заповедите на здравния министър непрекъснато се променят: 

"Опитът да се въвеждат времеви коридори, т.нар. зелени коридори, е закъснял и е нелеп. Тази заповед е неуспешен опит да се разделят високорисковите хора от нормалния поток от пазаруващи".

Според него, когато се вземат под обществен натиск прибързани решения, резултатът не е добър. Той подчерта, че водеща трябва да е науката, медицината:

"Когато медицинските специалисти кажат тежката си дума, министър-председателят се съгласява, тъй като в момента водещи са науката и медицината. И когато се каже, че трябва да се въведат мерки и да се отделят високорисковите, от тези, които не носят маски и се мислят за безсмъртни, подобен род действия биха били одобрени от премиера.

Смятам, че със сигурност всички решения се консултират с премиера. Ако в една заповед има проблеми, тя със сигурност може да се коригира". 

Харизанов предположи, че би могло и това, че Бойко Борисов винаги се е съобразявал с исканията на обществото и на неговите прослойки не е точно причината той 11-а година да е премиер.

Лекари в джипката
"Бих приел мнението, че в момент, в който натискът е върху медицинската система, не би трябвало инфраструктурата да е водещото нещо. Не бих организирал този воаяж, трик - не знам как да го нарека", заяви Георги Харизанов и потвърди съгласието си с думите на Борисов, че работата е свобода и не намери проблем със съвпадението на лозунга в концлагер.

Може да се казва "Не" на премиера
"Много хора казват "Не" на Борисов и нямат проблем с това. Премиерът повече цени хора, които му казват "Не", отколкото да му се подмазват".

Във връзка с оттеглянето на предложението на ГЕРБ за детски надбавки за всички деца, анализаторът заяви, че става въпрос за политическо решение, което може да бъде коригирано в зависимост от политическата обстановка:

"След като има втора вълна, след като има повторен натиск върху здравната система и върху системите за сигурност, няма нищо по-нормално от това едно решение да се ревизира. Аз приветствам това решение, според мен е неправилно да се раздават детски добавки поравно, както беше в едни други времена, в които всички бяхме еднакво бедни".

Разбират ли се партньорите в управлението 
"Решенията между ГЕРБ, ВМРО и НФСБ се вземат на коалиционен съвет. Има много теми, по които те не са на едно мнение, но затова е този съвет, където се вземат решения, които да са най-близки до удовлетворяване на желанията на отделните страни и на техните избиратели", обясни Харизанов. 

По думите му лидерите на коалиционните партньори често са заявявали, че са доволни от управленския мандат до момента и по отношение на армията, на повишаване на пенсии и минимални заплати и т.н.  

Делото "Напоителни системи"
"Цялата история няма нищо общо с управлението на дружеството "Напоителни системи", а беше част от поредица от показни акции на прокуратурата по времето на правителството на Пламен Орешарски. Това, за което съдя прокуратурата е за незаконния арест, който беше резултат от анонимни доноси на свидетели, уплашени свидетели на ДАНС, които са отишли при Петьо Еврото, който много уплашен им казал веднага да напишат всичко, което са чули в някакво кафене.

Оттам Писанчев (Владимир Писанчев - председател на ДАНС до март 2015 г. - б.р.) е излязъл с един доклад, че искам да напускам България, пък аз продължавам да съм си в България и се чувствам изключително добре и съм щастлив в нашата държава. Съдя прокуратурата за безумните ѝ действия по отношение на това, а не, че са повдигнали обвинение или са разследвали нещо", коментира Харизанов, който е спечелил делото и посочи, че ще обжалва на втора инстанция размера на обезщетението.    

Той беше категоричен, че действията срещу него са били преднамерени и заяви, че не се припознава в обяснение, че е станал симпатичен на прокуратурата, когато Борисов се е върнал на власт и заради това тя се е отказала да поддържа обвиненията срещу него.

Харизанов подчерта, че няма да изхарчи за себе си парите от обезщетението по делото.