Мнозина вече не взимат насериозно много от мерките срещу новия коронавирус. "Те носят маски и се чувстват защитени", казва социалният психолог Ролф ван Дик. А маските не са най-добрата защита, уточнява "Дойче Веле".


В много германски градове хората продължават да носят маски, но пък като че ли вече не спазват ограниченията за дистанция от поне 1,5 метра. Дали е така? "Да", казва социалният психолог Ролф ван Дик в интервю за списание "Шпигел". 

"Ние проведохме проучване из цяла Германия, което стига точно до тези заключения. Попитахме хиляда души дали полагат усилия да избягват социалните контакти, да спазват метър и половина дистанция до други хора и да си мият често ръцете, както препоръчват от Световната здравна организация (СЗО).

Аномалния с К-19 в Германия озадачи всички! Ще се случи ли и в България?

Проведохме първата анкета преди 6 седмици, а месец по-късно зададохме същите въпроси на същите хиляда участници. При всички въпроси регистрирахме спад на одобрението за мерките. Казано иначе - хората стават по-небрежни. И лично мен това ме тревожи", поясни психологът.

Хората си мислят, че маските ги пазят
Според Ролф ван Дик едно от възможните обяснения за това е, че с маски хората се чувстват достатъчно защитени - те се чувстват по-защитени, отколкото всъщност предпазват маските. Затова те игнорират другите предпазни мерки и средства, които може би са дори значително по-ефективни.

"Още когато в Германия се водеше дебат за маските, експертите вирусолози и епидемиолози впрочем предупредиха за този ефект", казва той.

В сравнение с други страни, епидемията в Германия протича сравнително леко. Дори по-леко, отколкото се очакваше. Здравната система не е претоварена. Да не би пък това да обяснява промененото поведение на хората? "Възможно е, но ние не сме изследвали такава взаимовръзка", казва психологът.

Германски вирусолози описаха грубата грешка, която ще доведе до втора вълна от К-19

"Имаме такива намерения, но още отсега можем да кажем следното: хората в районите с повишен риск от заразяване или тези, които живеят с възрастни хора или такива с придружаващи заболявания, са значително по-дисциплинирани и се придържат към ограниченията - включително след тяхното разхлабване. Проучванията ни показват, че една трета от германците спадат към тази категория", допълни психологът.

Мерките се отразяват зле на психиката
Вирусолозите предупреждават за очаквана втора вълна на епидемията, заради която мерките отново може да бъдат затегнати. Дали германците ще приемат повторно налагане на строги ограничения? "Зависи от това как ще се развият нещата", казва Ролф ван Дик.

СЗО зловещо: В Европа иде нова и по-смъртоносна вълна на COVID-19

"Хората знаят, че в Берлин например се строи временна болница, четат, че се пазят легла за интензивно лечение. Ако това продължи, хората трудно ще бъдат убедени, че трябва да се въведат отново ограничения за излизане навън и контакти с други хора.

Друг важен аспект ще бъде медицинският напредък: засега нямаме нито лекарство срещу COVID-19, нито ваксина или ефективно мобилно приложение за проследяване на контактните лица.

Втората и по-смъртоносна вълна от COVID-19 иде от Швеция!

Но в момента, в който едно от тези неща бъде разработено, ще бъде безпредметно да се налагат нови забрани за излизане. Защото мерките се отразяват зле не само на икономиката, но и на психическото ни здраве, както и на склонността към домашно насилие у някои хора.

А всичко това означава: хората недоволстват срещу ограниченията не само защото държат да се срещат с други хора, а и защото те им се отразяват зле", категоричен е социалният психолог Ролф ван Дик.