Двайсет процента от германските избиратели смятат, че политиците и медиите умишлено са заблудили обществеността за опасността от коронавирус. Най-високо е доверието в обществените медии, уточнява "Дойче Веле".


Нова конспирация с К-19: Германия действа по таен план за пандемията

Всеки пети избирател в Германия смята, че "политиката и медиите умишлено преувеличават опасността от коронавируса, за да заблудят обществеността". Това показва представително проучване, проведено от Института "Инфратест димап" по поръчка на NDR.

Сред хората, които споделят тезата за умишлена заблуда, има най-много привърженици на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“ (54%), както и хора, които са много активни в социалните медии (31%).

Най-високо е доверието към обществено-правните медии
68 на сто от всички анкетирани се доверяват на информациите на обществените медии.

На второ място по доверие са печатните издания (42%), следвани от частните радиостанции (23%) и социалните платформи (7% доверие).

"Заговорът" коронавирус и различните степени на глупостта

Най-малко на обществените медии се доверяват привържениците на „Алтернатива за Германия“ (АзГ) – 27 процента, а най-много са избирателите на Лявата партия и на Зелените  - по около 82 процента. В западните провинции доверието към обществените медии е по-високо, отколкото в източните - 70 срещу 60%, гласи друг резултат от проучването.

Повече от половината германски избиратели през последните няколко седмици са се информирали за коронавируса от социалните медии, като Ютюб, Фейсбук или блогове, но също така и от платформи като Телеграм или Уотсап. А всеки десети от тях е споделял прочетени там новини или коментари.

Израз на недоверие към властта
По този повод психоложката Пиа Ламберти казва за ARD: „Вярата в конспиративните теории е генерализиран израз на недоверие към онези, които хората възприемат като носители на властта. Тя има връзка и с враждебността към определени социалните групи“.

Пъклен план: Бил Гейтс предизвикал пандемията, за да контролира света!

Според Ламберти, изследването показва, че дори и един- единствен контакт с някаква конспиративна теория е способен да направи хората „по-недоверчиви, да ги накара да се чувстват отдалечени от обществото и дори да намали готовността им да се ваксинират, например“.

Множеството публикации и репортажи от демонстрациите против карантината са благоприятствали разпространението на заговорнически разкази и в някаква степен дори са ги легитимирали, посочва още германската психоложка.