САЩ накараха съюзниците си да изгонят руските дипломати в ожесточена репресивна кампания срещу Москва. За съжаление, тези държави, които нападнаха Русия, включват Украйна, Чехия, Полша, България и Румъния. Някои от тях са бивши съветски републики, а други са бивши държави от Варшавския договор.

Когато Съветският съюз се разпадна, руснаците не можеха и да предположат какво страдание ги чака днес. Мислеха, че ще се интегрират на Запад. Но жалката реалност е, че не само Западът, но и бившите "братя" и съюзници на Москва са се опълчили срещу Русия.

Може да се каже, че руските страдания са геополитическа трагедия. Проблемите на Съветския съюз можеше да бъдат разрешени чрез реформи. Републиките обаче избраха да развалят Съюза.

Русия като доминиращата сила на Съветския съюз се отказа от контрола върху ситуацията.
А самата Русия проведе "демократични реформи". Днес Русия има конституционна рамка от западен стил и прилага многопартийни избори. Въпреки че е смятана за "авторитарна" от Запада, страната направи значителни промени. Независимо от това, атаките на Запада срещу Русия по отношение на "свободата, демокрацията и човешките права" не са прекратени.

Промените, направени от Русия с огромни усилия и цена, обаче не получиха никакво политическо признание от Запада. САЩ и Западът продължават да поставят Русия в полярната противоположност на западната идеология и ценности.

Подобна реалност е за съжаление. Тядоказва на хората, а и на света, че отношението на САЩ и Запада не зависи от това каква е политическата система на Русия. Вместо това тя зависи от геополитическите отношения между Запада и Русия. „Демократичните реформи“ на Русия не могат да й спечелят приятелството на САЩ и Запада.

Предвид мощния ядрен арсенал на Русия и факта, че Русия има право и трябва да преследва собствения си интерес, което противоречи на интересите на Запада, страната ще продължи да бъде мишена на Запада.

Русия е много по-„демократична“ от Саудитска Арабия и Сингапур. За съжаление обаче, е и много по-силна и по-влиятелна от тези две страни. Русия е огромна „полярна мечка“, за която Западът няма храносмилателна система, която да може да я усвои. Ето защо отблъскването й от Запада се превръща в нейна съдба.

Авторът е главен редактор на Global Times.