На новите управляващи в Република Северна Македония (РСМ) предстои тежък сблъсък с реалностите в Европейския съюз (ЕС).

Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения. 

"От една страна ще бъдат притиснати от собствените си обещания да предоговорят преговорната рамка с ЕС, а от друга - от практическата невъзможност това да се случи", обясни той и добави, че единственото нещо, което е достатъчно дефинитивно предопределено, е, че реалните преговори на РСМ за членство в ЕС няма да започнат, докато не бъде изпълнено предварителното условие за промяна на Конституцията и включването на българите като част от народ в нея. 

Според Любомир Кючуков на политиците от ВМРО-ДПМНЕ вероятно ще им се наложи "да направят завой и да убеждават собствените си избиратели, че това е в интерес на страната":

"Първо, за да състави ВМРО-ДПМНЕ правителство, за което да получи и подкрепата и на албанска партия. ... И второ - за да не блокират отношенията с Брюксел, защото, когато става дума за начало на преговорния процес, проблемите вече не са между София и Скопие, а между Скопие и Брюксел".  

Дипломатът подчерта, че ЕС вече дава сигнали, че е склонен да раздели Албания от РСМ в преговорния процес.

"Разделянето на двете страни обаче създава опасност от регионално напрежение и вътрешно политическа дестабилизация в РСМ, включително през призмата на ново етническо противопоставяне".

Кючуков допусна процесът на разширяване на ЕС в посока на Балканите да се интензифицира с мотив да не бъде допуснато влияние на Русия:

"Вероятно е някоя страна, тук основен кандидат е Черна гора, да получи "зелена светлина" за членство. Но въпросът дали и кога тези процеси ще бъдат финализирани за всички страни от Западните Балкани остава висящ. ... Преговори ще има, но, както обичат да казват в Брюксел, ще са с отворен край".