Мегамилиардерът Илон Мъск плати 44 милиарда долара, за да свали маската на днешния американски елит и окончателно да го разкрие като враг на свободното слово и институционален инструмент за ритуалното превръщане на цензурата в най-нова и най-важна "демократична ценност", заяви Владислав Апостолов по БНР.

Достатъчно бе ексцентричният предприемач и най-богат човек на планетата да обяви, че купува социалната мрежа Twitter с идеята да възстанови свободното изразяване и политическата неутралност на платформата. Нищо повече. Мъск не е десен консерватор, клерикален фашист, радикален евангелист или криптофашист.

За Бога, този човек прави електрически автомобили и иска да прати хора на Марс. Илон е футуристична фигура извън и отвъд удобния пропаганден модел на модерната медийна мъгла.

Ала той се различава от останалите мултимилиардери и като единствения наистина свръх, ама свърхбогат и влиятелен човек, който открито се застъпва за свободата на словото и съобщава, че има проблем с политическите пристрастия и потискането на информация в големите социални мрежи, превърнали се в основни канали за комуникация за човечеството.

Мъск е доминиращ технологичен, финансов, а вече и културно-медиен мегабос, но в същото време е аутсайдер в света на прогресивните предприемачи, директори и собственици. Той е в открит конфликт с прогресивисти като Бил Гейтс и Джеф Безос, а неговото зрелищно превземане на Twitter отключи епическа паника по високите етажи на Западната цивилизация.

Джо Байдън се притесни, че Мъск си купи "Туитър"

Повечето влиятелни корпоративни медии синхронизирано определиха действията на Илон като "заплаха за демокрацията" и така се издадоха, че вече смятат цензурата за демократична ценност. "Ню Йорк Таймс" написа как Twitter под управлението Мъск ще стане страшно място“. "Вашингтон поуст", собственост на втория най-богат човек на планетата Джеф Безос - пусна статия със заглавие: "Пет причини, поради които сделката на Мъск за Twitter все още може да пропадне".

Най-притеснителните сигнали очаквано дойдоха от все по-авторитарната и в същото време неадекватна администрация на Джо Байдън. От Белия дом обявиха създаването на специален правителствен борд за борба с дезинформацията към департамента за вътрешна сигурност. С други думи САЩ току-що официално си направи Министерство на истината. Дни след като най-богатият и влиятелен критик на властта купи социална мрежа, превърната преди това в пропагандно крило на режима.

Ключови фигури от управляващата Демократическа партия се включиха в синхронизираната кампания за дискредитиране на Илон Мъск. Май тяхната примитивна паника и закани за "заплаха за демокрацията" всъщност крие притеснение, че купуването на Twitter е "заплаха за Демократите" и техния контрол върху социалните мрежи. Точно преди важните междинни избори за Конгреса през ноември тази година. Скорошно проучване показа, че над 90% от служителите в големите технологични компании даряват предизборно на Демократите. Идеологическият и партиен дисбаланс в САЩ е съкрушителен.

А Twitter беше ключов инструмент в президентската кампания през 2020-а и като в роман на Джордж Оруел блокира достъпа до статии за лаптопа на Хънтър Байдън, съдържащи потвърдена и вярна информация за потенциална корупция и търговия с влияние, включваща почти цялата фамилия Байдън, включително сегашният президент Джо.

Тогава медиите, службите за сигурност и Демократическата партия излъгаха, че разкритията за лаптопа на Хънтър за "руска дезинформация". Днес, след спечелените с помощта на тази лъжа и цензурата в Twitter избори, те неохотно признават, че лаптопът е реален, но правят всичко по силите си да маскират и манипулират разкритията за меко казано съмнителни бизнес маневри на Хънтър в Украйна и Китай.

Илон Мъск вече посочи как точно тази цензура е била "невероятно неприемлива". Явно това е изиграло роля за решението му да купи Twitter. Както и системното заглушаване и забраняване на безброй влиятелни гласове, оказали се неудобни за режима.

Вече няма съмнение, че най-богатият човек в САЩ е в открита информационна война с останалата част от елита, включително сегашната власт. Те ще направят всичко възможно, за да осуетят плановете му за по-неутрална и свободна платформа. Очаквайте всякакви форми на регулаторен и медиен саботаж, на сплашване, очерняне и репресия. Вече започнаха държавни проверки на бизнесите на Мъск и заваляха закани той да бъде привикан в Конгреса, за да го разпитат какво смята да прави с Twitter.

Режимът е ранен и опасен, готов е да хапе и да плюе отрова. Нека се надяваме, че роденият в Претория предприемач, инженер, изобретател, индустриален дизайнер, инвеститор, мега магнат и интернет инат Илон Мъск ще се справи с прииждащия прилив на пропагандата.