Все повече бежанци умират при опитите си да прекосят Средиземно море на път за Европа, докато политическите елити обръщат гръб на кризата, пише британският в. „Индипеднът“.
Най-малко 3000 души са загинали в опитите си да преминат Средиземноморието от началото на годината, като над 2600 са хората, загинали по маршрута Либия – Италия. За сравнение миналата година, която досега беше най-смъртоносната, тази бройка беше достигната чак през октомври.

Според служители, работещи с мигрантите, докато броят на хората, пътуващи през Гърция, е намалял значително след подписването на споразумението между ЕС и Турция, ситуацията става по-тежка в централните части на Средиземно море, където броят на пристигащите мигранти не намалява. Най-малко 1500 души са се очаквали да пристигнат в Сицилия в събота и 1000 в неделя, с което общият им брой от петък ще достигне 3000 души, пише БГНЕС.

Трафикантите обикновено закарват превозните средства до международни води и след това оставят лодките и се връщат на брега. По думите на д-р Ерна Рийниерсе, която работи на спасителен кораб, издирващ лодки с бежанци, хуманитарната ситуация е дори още по-тежка, особено след като трафикантите все по-често започват да използват по-малки гумени лодки, а не по-големи дървени плавателни съдове. Тази смяна на превозните средства е и най-вероятната причина за увеличения брой загинали тази година.

Трафикантите обикновено закарват превозните средства до международни води и след това оставят лодките и се връщат на брега. Граждани на Сирия съставляват основната част от бежанците, идващи в Гърция. След тях са афганистанците, иракчаните, пакистанците и иранците. Не така обаче стоят нещата в Италия, където най-много мигранти идват от Нигерия, Еритрея, Гамбия, Судан, Сомалия и други африкански държави, като мнозина от тях са принудени да преминават през Сахара, за да стигнат до Либия, от където тръгват към Европа.