Бомбардировката по Югославия бе „експериментална война на НАТО”, съобщава In Serbia, позовавайки се на италианския генерал от НАТО в оставка Бяджо Ди Грациа. Ди Грация добавя, че той вижда паралел между бомбардировките от 1999 година и атомната бомба, хвърлена от САЩ над Нагазаки.
„Това бе експериментална война, която НАТО използва, между другото, за тренировка на въздушните сили по време на нападение, където броят на нападащите и защитаващите се е в несъпоставима диспропорция”, заяви Ди Грациа пред белградският вестник Politika.

Той даде интервюто миналата седмица в хода на визитата си в Сърбия, където представи книгата си „Защо НАТО бомбардира Сърбия”, в която разказва за службата си в Алианса.

Коментирайки паралела, който той прави между бомбардировките от 1999 година и атомната бомба, хвърлена над Нагазаки, Ди Грациа отбелязва, че „ако атомната бомба, хвърлена над Хирошима, може да се сметне като военно действие, то следващата – онази, която бе хвърлена върху Нагазаки, бе хвърлена във времето, в което Япония вече бе капитулирала,  ознаменува началото на студената война и бе един вид послание за СССР от САЩ”.

„На свой ред, чрез бомбардировките на Сърбия на Русия бе предадено посланието за това, кой е победил в Студената война. И за това Сърбия нямаше никаква вина, тя направи всичко, което ѝ бе по силите: в онези международни обстоятелства Русия бе слаба”, каза още генералът.
 
Сега, по думите му, ситуацията е съвсем друга. „Защо в момента никой не си мисли за бомбардировки по Северна Корея? Заради ядреното оръжие, но и заради факта, че зад нея стои Китай, който е станал още по-силен. Дори Русия отново придоби статута на свръхдържава, и това, което тя направи с Грузия, Молдова и особено с Крим, прилича на онова, което НАТО направи с Косово. Затова случилото се в Косово през 1999 година бе единственият случай, който никога повече няма да се повтори”, смята Ди Грациа.

Превод и редакция: БЛИЦ