На 26 юли високопоставена израелска военна делегация се срещна в парламента с членове на Комисията по отбрана и презентира предложения да купим техни употребявани самолети F-16. За изминалите две седмици последва разбираемо мълчание от властите, защото всеки коментар може да се тълкува превратно.
Само пет дни по-късно командирът на ВВС ген. Румен Радев депозира заявлението си за уволнение и сега е заместван от ген. Анатоли Кръстев. Той обаче е друг типаж – извънредно сдържан и никога досега не е правил излишно изказване, затова отказва всякакъв коментар. От служебния му кръг твърдят, че дори не е присъствал на презентацията преди това в МО.

Времето обаче бе достатъчно да се вземе мнението на представителя на израелците в София за допълнение на оскъдните медийни информации и за коментар на изказаните мнения във форумите.

Процесът по придобиване на нов боен самолет стартира в началото на юни, когато Народното събрание даде одобрението си за инвестиционния проект: придобиване на ескадрила от 16 самолета на два етапа, като в рамките на първия до 2018 г. българските ВВС да се сдобият с осем машини за сумата до 1,5 млрд. лв.

Основният мотив за предложението е полученият от Израел първият от вече договорените американски изтребители F-35, които ще направят техните F-16A/B излишни. Вероятно съществуват и по-далечни кроежи (евреинът винаги е евреин), но по отношение на България държавата Израел и нейните граждани винаги са проявявали добронамереност.

Израел ни предлага F-16 ACE - по същество F-16A/B, преминали през основен ремонт и модернизирани до съвременния вариант „Блок 50”: нов радар Elta EL/M-2032, нов борден компютър, ново оборудване на пилотската кабина, разнообразно въоръжение и оборудване израелско производство.

В публикации, а и в коментар на ген. Радев, се твърди, че самолетите са дълбоко консервирани, според израелтяните обаче самолетите в момента се използват. Техен представител в България уверява, че израелското МО в най-скоро време ще изпрати покана до българската страна наши представители да посетят техните летища, където се експлоатират въпросните F-16, както и производствено-ремонтната база на държавната фирма IAI.

Изтребителите ще ни бъдат дадени с гарантирани 3000 летателни часа преди основен ремонт, достатъчни за 20-25 години експлоатация.

„За цена все още не е ставало въпрос, направена беше само презентация на самолетите, които ни предлагат” – заявил пред медии заместник-председателят на Комисията по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ.

Предложението на Израел е за осъществяване на сделката на ниво междуправителствено споразумение (G to G), което гарантира възможност за пределно ниска цена. Техният представител в София уверява, че са готови да ни предоставят 8 броя самолети под бюджетната рамка от Парламента или да доставят за тази сума повече самолети и въоръжение.

Уточнява се също, че в цената са включени: симулатори за обучение, пълно въоръжение, система за предаване на данни Линк 16, наземно оборудване, логистични пакети, обучение на пилотите в Израел и в България (инструктори и специалисти за 2-3 г. в България, както и създаване на Академия за обучение и трениране на пилоти и друг персонал).

Изброяването на достойнствата на израелската оферта не е самоцелно, нито е с лобистки мотиви. Целта е да се посочи колко високо е вдигната летва още преди фактическия старт на процедурата – очаква се до средата на август нашето МО тепърва да покани потенциалните кандидати.

Говори се например, че Израел може изобщо да не бъде поканен за участие в конкурса, тъй като формално се търси оферта от страна член на НАТО и ЕС. Израел не членува в нито една от двете организации. Ако това се случи, какви ли ще са истинските мотиви?

Израелската оферта във всички случаи може да изиграе ролята на стимулатор за получаване на атрактивни оферти и тя няма да остане незабелязана от големите играчи. Например за разлика от израелския F-16 Швеция ни предлага нови „Грипен” (новото си е ново!), които са достатъчно ефективни, с извънредно малки експлоатационни разходи и отличен офсетен пакет. Може да се намесят и други играчи. Приятна изненада може да дойде от Франция. Или от Италия. Ще поживеем и ще видим.

Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ