В петък Иво Прокопиев – издателят на специализиралите се в уронване на репутации „медии-бухалки“ – „Капитал“ и „Дневник“, индиректно потвърди, че именно той стои зад манипулациите, внушенията и доносите по адрес на политика от Движението за права и свободи Делян Пеевски, станали повод за включването му в санкционния списък „Магнитски“ на американското финансово министерство.

Това става, след като съдебна жалба, подадена от американските адвокати на Пеевски пред съда в окръг Колумбия, е представена от изданието „Дневник“ като своеобразна атака на български политик срещу висшата американска администрация във Вашингтон, пише "Труд".

Замесени са имената на държавния секретар Антъни Блинкен, както и финансовия министър на САЩ Джанет Йелън и други висши представители на правосъдното и финансово министерства.

Разбира се, не е пропуснато в поредния манипулативен материал да бъде въвлечена и закритата именно под натиска на кръга около Прокопиев българска специализирана прокуратура.

Иво Прокопиев обаче има един много сериозен проблем. Поредната клеветническа статия срещу Пеевски показва в дълбочина генезиса на неговата роля в обществено-политическите процеси – да използва медии, политици, протестъри и неправителствени активисти за дискредитиране на всеки опонент и конкурент, било то пред българската общественост и особено пред чуждестранни партньори – от ЕС, Великобритания и САЩ.

Поредната статия, подписана от  заместник-главния редактор на „Дневник“ Петър Карабоев, не само, че не издържа и най-елементарната проверка за достоверност, но представлява и опит за дискредитиране на официални американски представители и дори на американски съдия.

Карабоев, който от месеци активно изразява позицията на Прокопиев по всякакви теми от ефира на контролираните от олигархичния кръг „Капитал“ – БТВ и Нова телевизия, този път достига „нови висоти“ във фабрикуването на манипулации и внушения, за да стигне до невярното заглавие „Пеевски срещу Блинкен и Йелън“.

Жалбата на българския политик, разбира се, не е срещу ръководителите на съответните администрации в лично качество, а в качеството им именно на административни ръководители (длъжностни лица), каквато е американската съдебно- процесуална практика. Но очевидно целта е чрез елементарна пропаганда Пеевски да бъде сатанизиран и обявен за враг на Вашингтон.

Прокопиевият автор не спира дотук. От съществено значение се оказва и личността на съдията, който ще разглежда жалбата на българина. Дори се подчертава произхода на магистрата, семейната му обвързаност със съдия от Върховния съд на окръг Колумбия. Прави се абсолютно недопустимо по всички журналистически стандарти внушение, че преди да стане магистрат съдията, който предстои да гледа жалбата на Делян Пеевски, е бил адвокат в три кантори във Вашингтон.

Практиката, при която автори на Прокопиев очернят български съдии и прокурори, е добре позната у нас от десетилетия. Но за първи път издание на олигарха стига и по-далеч – като този път мишената е американски съдия.

Петър Карабоев дори прибягва и да откровено „фалшивата новина“, че в последния ден на своето съществуване закритата преди две седмици Специализирана прокуратура прекратила проверка срещу Делян Пеевски, стартирана след включването му в списъка „Магнитски“. Истината е, че още в края на 2021 г. прокуратурата е отказала да образува разследване, поради простата причина, че доказателства за извършено престъпление, не са представени, нито от български институции, нито от американските власти.

Пропагандната акция на „Дневник“ ясно показва сериозните опасения, които изглежда страхуват Иво Прокопиев, че съдебната процедура по изваждане от списъка „Магнитски“, стартирана от защитата на Пеевски, има всички изгледи да успее. Олигархът от „Капитал“ е силно притеснен, че това ще докаже тезата на Делян Пеевски, че е обект на дългогодишна клеветническа кампания, върхът на която бе неоснователното му включване в санкционен списък от американските власти.

Отчаянието на капиталци идва и от обстоятелството, че евентуалната отмяна на санкциите, неминуемо ще рефлектират върху авторите на клеветническата кампания срещу Пеевски. А самият Иво Прокопиев да се окаже репутационен риск за всеки уважаващ себе си европейски, британски или американски бизнесмен или политик.

В едно обаче пропагандната машина на Прокопиев е права (визираме статията в „Дневник"), защото това няма как да бъде обект на поредната манипулация или внушение. До момента (вече повече от година) американската администрация не е предоставила каквито и да са доказателство срещу Пеевски, подкрепящи мотивите на санкцията, въпреки многобройните искания на адвокатите от „Морган Луис“ да получат такива в административната фаза на производството. Което е и основен аргумент в съдебната жалба, защото санкцията се основава на общи твърдения в две прессъобщения, не съдържа конкретика и е неподкрепена от доказателства, което от своя страна нарушава право на защита на санкционирания. На ход сега е американското правосъдие.