30-годишен българин е сред чужденците, подали оплакване в саксонската полиция при размириците в източния германски град Кемниц, съобщават местни медии. Сънародникът ни е бил задържан за кратко и заплашван от местен жител.


Стотици демонстранти преминаха през централната част на Кемниц след убийството на един 35-годишен мъж. Вестник "Билд" информира, че сред демонстрантите е имало "склонни към насилие десни радикалисти", които протестирали срещу "чуждестранната престъпност" и скандирали лозунги от сорта на: "Ние сме народът". Радио MDR съобщи за сбивания, както и за бутилки, с които били замеряни полицаите. На видеоклипове в социалните мрежи се виждат и нападения срещу мигранти. В резултат на всичко това градските власти прекратиха преждевременно градския празник от съображения за сигурност, пише "Дойче Веле".

При сблъсъците е бил ранен най-малко един полицай. От полицията съобщават, че първоначално са подадени четири жалби. "Две от тях са за нанасяне на телесна повреда, една жалба е за отправяне на заплахи, и една - за оказване на съпротива срещу органи на властта", заяви говорителката на полицията в Кемниц. По данни на вестник "Freie Presse", демонстрантите са последвали призива на дясно сдружение от футболни ултраси, които призовали във Фейсбук: "Да покажем кой има думата в града!"

Спор между хора от различни националности

Повод за сблъсъците стана смъртта на един 35-годишен германски гражданин. След градския празник в Кемниц се завързал спор между хора от различни националности, който довел до размирици в нощта срещу неделя. "Потресена съм от случилото се през тези неделни часове. Как е възможно някои хора да се договарят, за да провалят празника и да заплашват други хора?", недоумява кметицата на Кемниц Барбара Лудвиг. 

В Кемниц разследват непредумишлено убийство

Полицията съобщи, че в неделя в интернет са се появили много призиви, които карали хората да се събират в централната част на града. Към 15.00 часа в центъра на Кемниц се събрали стотина души. Тази демонстрация, организирана от дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", протекла безпроблемно. В 16.30 часа обаче последвала втора демонстрация, организирана от сдружението на десните футболни ултраси "Kaotic Chemnitz". Полицията съобщава, че в нея са участвали около 800 души. "Тази група не реагираше на призивите на полицията и не показа готовност за сътрудничество", съобщиха полицейски служители. Очевидно полицията първоначално е била изненадана от решителността на групировката. Тъй като силите на реда разполагали с "ограничен контингент", били повикани допълнителни полицейски части за справяне с безредиците. Постепенно положението било овладяно.

Двама ранени и много спекулации

Според първоначалните разследвания, в споровете, довели до безредици, са участвали максимум десет души. Двама са били ранени, отчасти тежко, а един 35-годишен е починал от раните си в болницата. Както убитият, така и двамата ранени са германски граждани. Участниците в спора са използвали ножове. Полицията е арестувала двама мъже на 22 и 23 години, които са се опитали да избягат от местопрестъплението. Засега не се съобщава тяхната националност, за да бъде окончателно изяснено дали те наистина са били замесени в спора. Прокуратурата и полицията водят разследване за непредумишлено убийство.

Според досегашните сведения, не е ясна причината за възникването на сблъсъка. Информациите, според които спорът е възникнал след сексуално посегателство над жени, не са се потърдили. Полицията призова хората чрез Туитър да не се поддават на спекулации.