Русия и Китай демонстративно не са поканени на най-голямото международно събитие, организирано от САЩ - т. нар. Среща на високо равнище на демокрациите.

Турция и дори Унгария се оказаха непоканени също на това събиране. Каква е истинската цел на срещата, защо Москва и Пекин реагират изключително остро на нея - и какви възможности все пак може да предостави тя на Русия?

„Истинският лидер не търси власт. Тя му се обажда “, казва херцог Лето Атреидес на сина си Пол в скорошния блокбъстър “Дюн”. И сега изглежда, че светът призовава лидер, който трябва да обедини всички страни и да ги изведе от идеалната буря.

Буря, в която се смесват както стари заплахи (тероризъм, заплаха от голяма война, глад, политическа нестабилност), така и нови (коронавирус, енергийна криза, унищожаване на всички глобални правила на играта).

Въпреки това, вместо да отговорят на този призив, Съединените щати - страна, която се позиционира като световен лидер - започва да търси власт и по този начин допълнително разделя света. Американците правят това чрез изпълнението на февруарското обещание на Джоузеф Байдън - свикването на т. нар. Среща на високо равнище на демокрациите.

Стара идея...

Изглежда, че в това решение няма нищо подобно. „Идеята за обединяване на демокрации под ръководството на САЩ не е нова. Това отразява техния идеологически подход към външната политика и традицията да гледат на демокрациите като на легитимни държави и като на естествени партньори на Съединените щати.

Идеята на Байдън за среща на демокрациите по същество не се различава от идеята за Лигата на демокрациите, която беше прокарвана през 2008 г. от тогавашния кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Джон Маккейн“, Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Висшето училище по икономика.

И така, Държавният департамент публикува списък на поканените, който включва 110 държави и територии.

„Срещата на върха ще се съсредоточи върху предизвикателствата и възможностите, пред които са изправени демокрациите, и ще предостави платформа за лидерите да обявят едностранни и многостранни ангажименти, реформи и инициативи за защита на демокрацията и правата на човека както у нас, така и в чужбина“, обясни Държавният департамент. 

Те трябва да обявят действия в три области: защита от авторитаризма, борба с корупцията и насърчаване на правата на човека. А правозащитниците много се надяват на обявяването на наистина сериозни инициативи.

„САЩ не могат да позволят срещата на върха да се превърне в поток от празни думи. Вместо това те трябва да се възползват от ситуацията и да убедят другите демокрации да подкрепят защитниците на правата на човека, журналистите и демократичните активисти по целия свят“, казва президентът на “Фридъм Хаус” Майкъл Амбрамовиц. Нещо повече, да подкрепя както политически, така и финансово.

За самите Щати срещата на върха, според представители на Държавния департамент, предоставя възможност „да слушат, разбират и взаимодействат с много играчи, чиято подкрепа и ангажираност са от решаващо значение за глобалното демократично обновяване“.

Новата среща на високо равнище трябва да се състои след около година - по думите на Байдън, за да се "оцени постигнатият напредък и да се проправи общ път напред".

... ново съдържание

Проблемът обаче е, че това не е просто поредната сбирка за правата на човека. „Сега тази идея придобива качествено ново съдържание“, казва Дмитрий Суслов.

“Външнополитическата парадигма, която преобладаваше след края на Студената война и се състоеше в желанието демокрацията да се разпространи върху останалия свят, както и да се трансформира в съответствие с американските ценности, е нещо от миналото.

Съединените щати го изоставиха в обозримо бъдеще и вместо това те преминават към нова парадигма: консолидирането на американските партньори и съюзници – предимно демократични – около тях и в противопоставянето на американските врагове. На първо място Китай и Русия. Следователно, срещата на високо равнище на демокрациите е опит на Съединените щати да извършат ново глобално разцепление, глобално разграничаване на света.

Да създадат ново двуполюсност. Където на единия полюс ще има консолидирани демокрации, водени от САЩ, а на другия – онези държави, които САЩ смятат за авторитарни. Русия и Китай”, допълва експертът.

Не е изненадващо, че Москва и Пекин реагираха остро на поредния опит на САЩ да разцепят световната общност. „Това събитие, разбира се, има конфронтационен, разделителен фокус и представлява още една връзка в прилагането на политиката на Вашингтон за реидеологизиране на международните отношения“, казва прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Под лозунга за насърчаване на демокрацията Съединените щати събират още един клуб от интереси, за да се изправят срещу страни, които запазват стратегическа независимост от колективния Запад, запазват своята суверенна визия за справедлив световен ред, преди всичко Русия и Китай”, допълва тя.

Москва също няма да се примири с опитите на САЩ да узурпират идеи. Например изключителното право да се обявят някои държави за демократични, а други за недемократични.

„Все повече държави предпочитат сами да решават как да живеят, без да търсят чуждото мнение. Но такива опити се правят от САЩ, те се опитват да приватизират тази дума "демокрация". Тоест демокрацията е само това, което отговаря на разбирането на Вашингтон. Но е очевидно, че това не може и не трябва да бъде, това всъщност не съществува“, каза прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков.

Думите му са подписани и от китайските другари, които наричат срещата "антикитайска идеологическа клика". „Точно както слънчевата светлина се разпада на различни цветове в капка вода, така демокрацията не може да бъде един цвят или да съответства само на определението на една страна“, пише китайският “Глобал Таймс”.

„Действията на Съединените щати за пореден път показват, че демокрацията е само прикритие и инструмент за постигане на американските външнополитически цели, потискане на други държави, разделяне на света“, каза Джао Лиджиан, прессекретар на китайското МВнР.

Нови предизвикателства - нови приятели?

„Независимо от конюнктурата – засилването на конфронтацията, нейното смекчаване или желанието на администрацията на Байдън да стабилизира тази конфронтация – Москва се разглежда като дългосрочен враг.

Така че говорим за глобална конфронтация, нова студена война“, предупреждава Суслов. Но, от друга страна, срещата предоставя и естествени възможности. Това позволява на Русия да изгражда отношения с нови партньори.

Факт е, че списъкът на поканените на срещата беше много конкретен. Нямаше място за членката на НАТО и ЕС Унгария (въпреки че поляците, които повдигат не по-малко въпроси по въпросите на правата на човека, бяха поканени – явно защото се справят по-добре с антируския дневен ред). Турция, друг съюзник на САЩ в НАТО, също не е в списъка.

Израел и Ирак бяха поканени от целия Близък изток. Не бяха поканени нито Египет (съюзник на САЩ), нито дори Катар, който е домакин на най-важната американска военновъздушна база “Ел Удеид”.

„След като целият свят видя пренебрегването на върховенството на закона, засилването на изпълнителната власт и недоверието към изборите, които се разпространиха в Съединените щати, възниква много прост въпрос: какво морално право имат Съединените щати да четат конско?”, пита “Ал Джазира”.

От азиатските страни не бяха поканени Тайланд, Виетнам и дори Сингапур, което все пак е модел на икономическо развитие и демократизация с „източна специфика”.

Всички тези страни, които играят важна роля в американските геополитически планове, сега са обидени от статута на „съюзник, но не и партньор“. И Москва и Пек

Кеворк Мирзаян