Президентът Румен Радев стартира предизборната кампания с познатите клишета и бойни послания от лятото на миналата година. Това коментира Георги Харизанов, член на ГЕРБ и на Института за дясна политика в интервю за "Фокус" по повод отчета на президента и обявяването на кандидатурата му за втори президентски мандат.

По думите му между президента и партията, която го издигна има очевадно напрежение.

„Първо е много трудно да разглеждаме БСП като едно цяло. Възможно е да разглеждаме сценарии, при който ако г-жа Нинова и нейната половина от партията подкрепят г-н Радев, другата половина няма да го подкрепи, както и обратното разбира се. Сигурно е, че много от знаковите лица ще направят точно обратното на това, което г-жа Нинова предприеме.

Новината е в това, че Радев изпреварва събитията и поставя г-жа Нинова в неудобната ситуация или да не го подкрепи, или да го подкрепи, но губейки възможност за собствени ходове във връзка с президентските избори, тоест той ѝ иззема инициативата в аванс.“

Според Георги Харизанов задачата, която президентът постави пред БСП е изключително сложна.

По думите му няма как президент избран с леви гласове да разчита на подкрепа на десни формации или нововъзникнали. Харизанов допълни, че няма как президентът да бъде разглеждан като обединител, след като към днешна дата е критикуван от 4 от 5-те парламентарно представени партии.