Синкун-2 („Звездно небе-2“), китайският аналог на руския „Циркон“, може да бъде сериозна заплаха за ВМС на САЩ. Възможностите на ракетата да поразява дори високозащитени военноморски формирования са страхотни, пише pogled.info.


Днес и в средносрочен план САЩ няма да разполагат с ефективни средства за борба с тези оръжия. Използването му обаче ще изисква високоефективен софтуер.

Известни са някои от характеристиките на тази ракета. При изпитанията е достигната скорост от 5–6 пъти скоростта на звука, тоест около 1500–1800 метра в секунда. Отбелязва се, че хиперзвуковият летателен апарат (ХЗЛА) е прелетял хиляда километра на надморска височина от 30 хиляди метра.

Въз основа на материали в Интернет, човек може да добие представа за външния вид на системата, вероятно готова за приемане от Народноосвободителната армия на Китай като сериен модел.

Естествено, нашите предположения имат известна степен на точност, тъй като ще разчитат на чуждестранния опит в разработването на такива системи, както и на главно качествени оценки на научно-техническо ниво и потенциал на китайската отбранителна промишленост.

„Синкун-2“ е именно ракета, а не планиращ блок, подобно на „Авангард“. Според откритите китайски източници, хиперзвуковият двигател е бил включен след изкачване на височина от 30 километра (за което е била използвана първата степен на изстрелване) и е ускорил ХЗЛА до 5,5–6 пъти скоростта на звука.

Фактът, че КНР набляга на използването срещу американските военноморски групи, дава основание да се смята, че това е многоцелева ракета, която може да се използва срещу наземни цели.

Траекторията на поражението на самолетоносачите

Анализ на снимките, публикувани в Интернет, накара няколко експерти да заключат, че ХЗЛА е създаден за използване от основна вертикална пускова установка (ВПУ), използвана на повърхностните кораби на ВМС на НОАК. Тоест след приемането, „Синкун-2“ може да се превърне в основния ударен комплекс на военноморските сили. В бъдеще те ще бъдат оборудвани на подводници и щурмови самолети, по-специално на крайбрежните N-6 и палубния J-15.

Ние оценяваме предполагаемите експлоатационни характеристики на „Синкун-2“. На първо място, обхватът на стрелбата. Тъй като ракетите-носители на ХЗЛА са изстреляни на височина 30 километра и получиха съответната скорост, може да се предположи, че изстрелващият апарат е доста мощен и съответно голям. А на корабна ВПУ такава, заедно със самия „Синкун-2“, няма да се разположи.

Това означава, че стартовият ускорител дава на устройството минималната скорост и височина, необходими за работата на собствения му двигател. Достъпът до маршовия участък вече се пада на ресурса на ракетата.

Това означава, че практическият обхват ще бъде много по-нисък. Дори според най-оптимистичните оценки е малко вероятно да превиши 300-400 километра. Тоест, малко повече от стандартната противокорабна ракета а Китай YJ-62.

Скоростта, постигната при изпитанията, като правило е значително по-висока от тази на серийните проби. Това се дължи на неизбежните отклонения от идеалната аеродинамика поради разположението на компоненти върху ракетата, които я правят бойна. Максималната скорост, на която може да разчита серийният „Синкун-2“, е скорост 3,5–4,5 от тази на звука (1200–1500 м/с). Това е значително по-малко от руските образци, представени от нашия президент.

При такива характеристики на теглото и размера, скоростта и обхвата на стрелбата, като се вземе предвид научното и техническото ниво на китайската отбранителна промишленост, теглото на бойната глава е малко вероятно да надвиши 200 килограма. За унищожаването или потопяването на големи военни кораби (като самолетоносачи и крайцери) ще е необходим увеличен брой попадения.

Насочването на такава ракета, за да може да поразява надводни кораби, трябва да бъде радарно. Това осигурява насочване на ракети при всякакви метеорологични условия.

Отново, като се вземе предвид техническото ниво на китайската отбранителна промишленост, предложените експлоатационни характеристики, добре познатите характеристики на насочването на другите ракети в арсенала на НОАК, заключаваме, че обхватът на прихващане на целите, тип самолетоносач, крайцер или разрушител, на „Синкун-2“ едва ли ще надхвърли 30 километра.

Някои експерти изтъкват, че китайците изобщо няма да могат да разработят радар за търсене по време хиперзвуковата част на полета, тъй като, когато ракета достигне скорост от четири пъти скоростта на звука в атмосферата, около нея се появява плазмен облак, блокиращ проникването на радиосигнали.

Въпреки това, ние отбелязваме, че подкалибрен танков снаряд се изстрелва от цевта на оръдието със скорост 1600–1800 метра в секунда или 5,3–6,1 пъти тази на звука и все още никой не е виждал плазмен облак около него, въпреки че боеприпасите летят в повърхностния слой на атмосферата, а не на надморска височина от 30-40 километра.

Освен това е малко вероятно серийният „Синкун-2“ да развие повече от 4 пъти скоростта на звука или при приближаване към целта скоростта може да намалее до ниво, което не пречи на работата на насочването. Същото може да се каже и за прегряване на обвивката. Китайската отбранителна индустрия е в състояние да създаде необходимите материали.

Траекторията на полета на „Синкун-2“ се определя от характеристиките на ракетата като хиперзвукова. Това е стартовият участък, където ХЗЛА ще получи желаната височина с последвалата атака на целта най-вероятно с пикиране към нея.

Отбелязваме, че „Синкун-2“ може да се превърне в пълноценна хиперзвукова оръжейна система на НОАК в средносрочен план или дори по-рано.

По-лесно е да свалите сателит

За да преценим колко опасни са „Синкун-2“ за корабните групировки, ще разгледаме възможностите на най-модерната и мощна система за противовъздушна отбрана, използвана на американските крайцери „Тикондерога“ и ракетните разрушители „Харли Бърк“, базирани на Aegis BIUS с ракетната система Standard-6. Тази ракета (пълно име RIM-174 SM-6 ERAM) е приета от ВМС на САЩ през 2013 година.

Основната ѝ разлика от предишните версии е активният радар-търсач, който позволява ефективно да се поразяват цели, включително ниско летящи, на принципа „изстреляй и забрави“. Със стартово тегло от един тон и половина, Standard-6 има обсег на стрелба от 240 километра, а максимална височина за поразяване на въздушни цели е 33 километра. Скоростта на полета на ракетата - 3,5 пъти на звука е около хиляда метра в секунда.

Максималното претоварване по време на маневриране е около 50 единици. Бойната глава е кинетична (за поразяване на балистични цели) или фрагментираща (за аеродинамични) с тегло 125 килограма, два пъти повече, отколкото в предишните серии. Максималната скорост на засегнатите аеродинамични цели е в рамките на 800 метра в секунда. Вероятността за изпълнение на задача с една ракета в полигонни условия се определя като 0,95.

Сравнение на експлоатационните характеристики на „Синкун-2“ и Standard-6 показва, че китайската ракета попада в обхвата на зоната на поразяване на американската система и надвишава максималната скорост на аеродинамичните цели с един и половина до два пъти. Тоест, теоретичните изчисления не са в полза на САЩ. Свалянето на „Синкун-2“ няма да работи.

Въпреки това, Aegis е в състояние да открие цел за скорост и да даде обозначение на целта. Системата осигурява възможност за решаване на проблеми с противоракетната отбрана и дори бойни спътници. Следователно, ще се проведе стрелба от ракети Standard-6 при атакуващи китайски ракети. Остава да преценим какви са шансовете за успех.

Обърнете внимание, че вероятностите за поразяване на цели, зададени в тактическите и техническите данни, са дадени като правило за полигонни условия. Тоест, когато обектът не маневрира и се движи със скорост, оптимална за SAM.

В реалния бой вероятността е значително по-малка. Без да навлизаме в подробности относно механизма за насочване на ракетите, отбелязваме, че Standard-6 ще бъде повлиян от обхвата на откриване на активния локатор и точността на достигане на целевата точка на улавяне, допустимото претоварване по време на маневриране и атмосферната плътност, както и грешките при позициониране според обозначението на целта и радарите.

Няма открити данни за обхвата на активните ракети GSN Standard-6. Въз основа на общите размери може да се предположи, че тя „вижда“ бойна цел от около пет квадратни метра на разстояние 15-20 километра. Съответно, за ракета, подобна на „Синкун-2“, този показател от около 0,5 квадратни метра, обхватът на Standard-6 ще бъде 8-12 километра.

Стрелба по време на отблъскване на атакуващите противокорабни ракети ще се води, естествено, на противоположните курсове. При скорост на сближаване на ракетата от 2300–2500 метра в секунда за маневриране, на ракетите остават три до пет секунди.

При такива условия е нереалистично да се намалят пропуснатите ракети. Особено когато става дума за прихващане на границата на максималната височина, където разредената атмосфера значително намалява възможността за маневриране.

Тоест, всъщност ракетите Standard-6, за да успеят да поразят цел като „Синкун-2“, трябва да бъдат насочени към целта с грешка, не по-голяма от 30-40 метра. При стрелба по пикираща в плътните слоеве на атмосферата ракета, възможностите да се порази също не са големи поради краткото време на пътуване до изпълнение на задачата - около 20 секунди.

Изчисленията, основаващи се на тези фактори, показват, че вероятността ракета „Синкун-2“ да бъде унищожена от една ракета „Стандарт-6“ малка и е малко вероятно да превиши 0,06–0,09 при най-благоприятните условия.

При стрелба с външно насочване към целта, например, от самолет AWACS или друг кораб, като се вземат предвид грешките при определяне на относителното местоположение, както и времето за закъснение за обмена на информация, грешката в изхода на ракети към целта ще бъде по-голяма и вероятността за нейното унищожаване е още по-малка, и то значително - до 0,02-0.03.

Като цяло може да се твърди, че Стандарт-6, най-ефективната система за противоракетна отбрана в Западния свят, има пренебрежими шансове да спре атаката със „Синкун-2“.

Предвиждам възражение: американците с крайцера си клас „Тикондерога“ успяха да поразят спътник, летящ със скорост 27 хиляди километра в час и на надморска височина от около 240 километра.

Но той не е маневрирал и местоположението му е определено в резултат на дългосрочно наблюдение с изключително висока точност, което дава възможност да се изведе противоракетната отбрана до целта почти без пропускане. Отбраняващата се страна няма да има такива възможности при отблъскване на атаката със „Синкун-2“.