Поредното показно убийство в София - на Мартин Божанов -Нотариуса пред иначе спокойния комплекс "Глория палас" в Горна баня, за пореден път разбуни духовете. Завъртя се поредният карусел от огледи на място, разследвания, изваждане на "бял свят" на "изчезнали" дела и прашасали преписки, ТВ анализи на дежурни коментатори и като венец – временна парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по дейността на групата около Божанов.

Ще бъдат ли открити обаче поне физическите извършители на поредното престъпление ? За поръчителите не си правя и най-малката илюзия. Моят отговор, за съжаление, е категорично:"Не!"

Та на кое знаково убийство през последните три десетилетия беше открит поне човекът, дръпнал спусъка? На братята Васил и Георги Илиеви ли? На Евгени Стефанов –Женята ли ? На Димата Руснака ли ? На Бай Миле ли? На Иван Тодоров – Доктора ли? На Филип Найденов–Фатик ли? На Илия Павлов ли? На Косьо Самоковеца ли? На Алексей Петров ли?

И това е само много малка извадка от дългия списък на покойници от родния "ъндърграунд"? Дори убийството посред бял ден на водеща политическа фигура от прехода, като Андрей Луканов, остана неразкрито. Макар че и тогавашният президент д-р Желю Желев беше заявил:"След това убийство България вече не е същата!" Да, България остана "не същата"!

Защо не се разкриват всички тези убийства ?

Най-лесно е те да бъдат подведени под общия знаменател – разчистване на сметки, борба за сфери на влияние вътре в подземния свят. Според мен обаче основните причини са две. Икономическите и финансови интереси на олигархичните кръгове не диктуват необходимост от уточняване, кой точно е "изгорил" поредния им "бушон".

Още повече, подобна гласност би могла да засегне и някои политически и партийни централи. Втората причина би била неспособността на българските разследващи органи да разплитат по-сложните нишки на убийства, някои наистина вещо подготвени, инертността на прокуратурата, вялата работа на съда. При това тези институции получават много добър пай от държавния бюджет и уж все се реформират или трябва да се реформират. Да, ама не!

Как да си обясним например, че въпросният Мартин Божанов с прякор Нотариуса е бил добре известен на правозащитните ни органи, че се занимава активно с търговия на влияние, че оказва натиск върху магистрати, заплашвайки ги дори публично в съдебната зала, че е автор на близо 200 имотни измами, има… чисто съдебно минало.

Дори в телевизионно интервю самоуверено и нагло твърди: "Срещу мен няма никаква издадена присъда, нямам дори никакво висящо дело!" И това е било наистина така! А сега след неговия разстрел на 31 януари изведнъж бързо-бързо излязоха папки и данни, че Мартин Божанов …се разследва за организирана престъпна група.

Как да си обясним също, че с името на Нотариуса се свързва и

частен клуб със скандалното име SS

пораждащо веднага асоциации със "Шуцщафел" на Хитлер - "охранителния отряд", създаден да пази нацистките велможи. Този клуб е бил посещаван предимно от магистрати – избрани от Божанов съдии и прокурори, при това достъпът е бил възможен само с карти с код. Е, и този ли клуб с видна табела SS и клиенти с карти, не е направил впечатление на силите на реда? При това помещаващ се явно в жилищен блок в столичния квартал „Гео Милев” и в близост до Специализирания наказателен съд и Спецпрокуратура.

Много вероятно точно зад неговите тъмни стъкла да са били договаряни решения по съдебни казуси, за които се е застъпвал „брокерът” Божанов срещу тлъсти хонорари. Да са били реализирани поне част от близо 200 имотни измами, с които Нотариуса и негови близки са си присвоявали чужди апартаменти и къщи. Много вероятно и някои „непослушни” съдии да са били изнудвани в клуба, дори със самия факт, че са го посетили.

И чак сега, МВР се сети, че трябва да направи пълно разследване на дейността на SS, да търси списък с неговите членове. Като че ли тези имена не са в базата данни на компютър на клуба, щом са издавани карти за достъп в него. Отново нещата започват да се влачат с цел да премине първоначалната буря.

Как ще имат хората в България – и нашенци и чужденци, вяра в съдебната ни система, когато на многобройни жалби на хора, изпищели от мошеничествата на Мартин Божанов, изобщо не е бил даван ход?! Как ще имат вяра хората, когато за втората му съпруга се открива място в ГДБОП, за да бъде назначена там на работа? Така че той да има „свой човек” и осведомител и в тази система! Затова е така жизнено необходима за България

радикална реформа в съдебната ни система!

Какво ще стане сега? Върхът на сладоледа от предприетите „енергични мерки” е създаването на временна парламентарна комисия за проверка на всичко, свързано с дейността на групата около Мартин Божанов. И какво по-точно ще допринесе тя? Комисията ще привиква експерти, свидетели, ще ги изслушва, ще дебатира и…

Тя няма оперативни правомощия и накрая ще излезе с препоръки към същите тези институции, които не само са си затваряли години наред очите пред престъпните деяния на Нотариуса, но и техни магистрати и други отговорни служители са му съдействали да ги осъществява. Та нали, уж на шега, хората са „разшифровали” името на клуба „Ес Ес” като… "съдебно съдействие".

Неслучайно и мнозинството българи са убедени, че когато се цели някой проблем да не бъде решен оперативно, да бъде постепенно забравен, то най-доброто решение е …временна парламентарна комисия. Тя със сигурност ще замете проблема под килима.

Но толкова ли ни е къса паметта? Да, убеден съм, че ние, българите имаме къса памет. Неслучайно казваме: „Всяко чудо за три дни!” и добавяме: „А най-голямото – за десет!”. Но май още по-вярна за България ще се окаже парафразата „Всеки три дни – чудо!”. До следващите изстрели и до следващия потънал в земята физически убиец. До следващия „пробив” в съдебната ни система и потърпевши от този пробив, които напразно и с години чакат справедливост от Темида. Дотам я докарахме…

Борислав КОСТУРКОВ

/журналист с продължителен стаж, член на Управителния съвет на СБЖ/

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук