В Полша се обсъждат резултатите от щабните ученията “Зима 2020”., в които са участвали няколко хиляди офицери. Симулациите показаха, че след пет дни войната на източния фронт ще бъде загубена и полската армия ще престане да съществува.

Interia: Руски войски разгромиха полската армия и обсадиха Варшава само за 5 дни!


Самите поляци и силите на НАТО в републиката планираха да издържат в продължение на три седмици, но дори и такъв срамен резултат от ученията те могат да обърнат в своя полза.

Това пише в свой анализ Валентин Жуков. Вижте останалата част от коментара:

Президентът Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариуш Блашак лично наблюдаваха щабните учения „Зима 2020“ в Полската академия за военни изкуства. В резултат държавният глава замислено заяви, че случилото се е „първи и много добър урок“ за поляците.

Дуда говори меко. Всичко минава много зле.

Потьомкински села

На първо място, както се оказа по-късно, полските военни лидери са поставили на картата на военните действия такива сили и оръжия, с които все още не разполагат.

Изданието “Интерия” уточнява, че става дума за оръжия, поръчани от Полша в САЩ: зенитни системи “Пейтриът”, ракетни системи за многократно изстрелване “ХАЙМАРС” и многофункционален самолет Ф-35. Първите "Патриоти" трябва да пристигнат в страната едва през 2022 г., това ще бъдат две батерии, които могат да защитят две градски агломерации. Следващите доставки са насрочени за 2024 г., но тази дата може да бъде отложена. .

Огневият модул на ракетните установки “ХАЙМАРС” е поръчан в единствено число. Общо това са 18 ракети-носители - десет пъти по-малко от това, от което се нуждаят полските сухопътни сили. Планира се тяхната интеграция в системата за отбрана през следващата година.

Варшава също е поръчала 32 многофункционални самолета Ф-35 “Лайтнинг” II, като първите шест ще бъдат доставени през 2024 година. Първо, те ще бъдат разположени в Лука (Аризона), където ще бъдат обучени полски пилоти и наземен персонал, а от 2026 г. те ще започнат да бъдат премествани в самата Полша. До 2030 г. и двете ескадрили трябва да са готови.

Но фактът, че полската армия се е борила с оръжия, които не притежава, е само половината проблем. Проблемът е, че дори това не помогна. Според плана за маневрите поляците е трябвало да държат отбраната 22 дни, а са издържали по-малко от пет, докато градовете Люблин и Белосток, които са недалеч от границата с Беларус, е трябвало да бъдат изоставени без бой.

„Военните учения„ Зима 2020 “завършиха с позор и пълен провал. Симулацията показа, че войната е загубена със светкавична скорост и полската армия престава да съществува “, съобщи полската информационна служба “Онет”.

„Ожесточената отбрана на Източна Полша доведе до поражението на разположените там части и огромни загуби. На петия ден от виртуалния конфликт врагът стигна до Висла. На четвъртия ден Варшава беше обкръжена.

Стратегическите пристанища бяха блокирани или заети. Авиацията и флотът престанаха да съществуват въпреки подкрепата на НАТО. На изток от Висла полските части претърпяват съкрушително поражение. Батальоните от първа линия са загубили 60 до 80 процента от жива сила и техника “, описва “Интерия”.

Кой в същото време е действал като враг на полската армия, не се съобщава, но можете да се досетите. „Бойни операции“ в рамките на „Зима 2020“ са проведени в североизточния регион на страната, граничещ с Калининградска област на Русия и Беларус.

Сувалкска пропаст

„Маневрите в Полша бяха организирани с цел практикуване на разпоредбите на стратегията за национална сигурност, приета от Варшава миналата година. Всички тези задачи бяха планирани да бъдат изпълнени на конкретен оперативно-тактически пример - задържане на така наречения Сувалкски коридор...

Това е главоболие на НАТО, тъй като завземането на тези земи буквално ще откъсне балтийските страни от основните сили на алианса “, пише военният наблюдател Андрей Суконкин.

Организацията на отбраната на коридора се практикува от щаба на 5-ти настъпателен армейски корпус на САЩ и командването на Североизточния корпус на НАТО. На тяхно разположение бяха сухопътните войски на Полша и разположените там части на Алианса.

Всъщност НАТО дълго време обмисля Сувалкския коридор. Още през ноември 2015 г. командващият американските сухопътни войски в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис каза: „Наричаме този район Сувалкска пропаст. За много кратко време белоруските и руските военни могат да се обединят и блокират литовско-полската граница. И така да изолират тримата съюзници от НАТО от останалия Алианс”, допълни той.

Суконкин също така отбелязва, че основната цел на маневрите е желанието на НАТО да изпита новата система за командване и контрол на въоръжените сили, която се въвежда в полската армия и трябва значително да опрости предаването на командните и контролните команди на бойните части .

В същото време полският таблоид “Супер Експрес” пише, че „командирите на отделни части са шокирани“ и „отказват да изпълняват някакви просто непонятни за тях заповеди“. С други думи, новата система за управление и координация напълно се проваля.

След като тази информация се появи, министърът на отбраната Блашак просто вдигна ръце: "За да постигнете съвършенство, трябва да тренирате."

Президентската администрация по принцип отказа да коментира резултатите от маневрите, позовавайки се на тяхната секретност. Информацията за неуспеха на учението обаче бързо се разпространи в местните медии.

Полският политолог Томаш Янковски, коментирайки ситуацията, заяви, че "днес само луд и / или самоубиец може да поддържа военните връзки на Полша със Запада".

„Намирането на контактни точки, които са от полза и за двете страни, и изграждането на добри отношения с Москва вече не е„ русофилска мечта “, а спешна задача, пред която е изправена Република Полша“, обясни той.

Тази гледна точка се разглежда в полските управляващи кръгове като маргинална. Резултатите от “Зима 2020” обаче наистина могат да повлияят на външнополитическата стратегия на Варшава - тя ще изисква още по-упорито да ѝ се изпратят допълнителни американски части.

Форт Тръмп” или “Форт Байдън”

В края на 2018 г. министрите на отбраната на САЩ и Полша обсъдиха предложението на Пентагона във Варшава да бъде домакин на американската бронирана дивизия. Поляците се ангажираха да отделят до два милиарда долара за създаване на съоръжение, където американските военни и техните семейства могат да бъдат постоянно разположени.

Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се заинтересува от начинанието, наричайки предложението "много важен принос" за укрепване на трансатлантическата сигурност. А полският му колега Анджей Дуда, който преди това стана за смях с надупената си поза на общата снимка със стопанина на Белия дом, предложи да нарече базата „Форт Тръмп“. Самият Тръмп, след като чу това предложение, вдигна вежди от изненада и се усмихна.

В този момент в Полша присъстваха около три хиляди американски войници. „Форт Тръмп“ така и не беше построен за тях, но по отношение на допълнителен контингент желанието на поляците е изпълнено. През август 2020 г. в републиката е разположено командването на 5-ти корпус на американската армия.

В същото време американският посланик Джорджет Мосбахер припомни, че според двустранно споразумение в бъдеще на ротационна основа на полска територия ще бъдат разположени още хиляда войници, в допълнение към вече разположените 4500.

Полско-американското споразумение предвижда също създаването на специален "Център за бойна подготовка" в Западна Полша, разполагането на ескадрила безпилотни летателни апарати в град Ласк и американско подразделение за специални сили в град Люблинец.

И сега от американската военна инфраструктура в републиката има команден център на дивизионно ниво, елементи на армейска бронирана бригада и поддържащи подразделения, оперативно-тактическа група армейска авиация, около 750 специалисти в областта на логистиката, структури на ВВС, както и военноморско подразделение, което участва в осигуряването на работа на противоракетната система “Иджис Ашор”.

Полските власти редовно напомнят за желанието си да разположат възможно най-много американски войски в страната на най-високо ниво. Възможно е Варшава да се опита да използва резултатите от “Зима 2020”, за да повдигне темата за “Форт Байдън”.