Мощно лоби на Путин на Атон в сътрудничество с руски агенти, покривани от дипломатически имунитет, са създали мрежа за изнудване на гръцки депутати, с крайната цел падане правителството на Ципрас преди гласуване на споразумението за Македония от гръцкия парламент, пишат днес гръцки медии.

Това е най-голямата политическа акция за дестабилизиране в Гърция, която бе възпрепятствана и разкрита от американските тайни служби.

Заповедта към мощното лоби от Москва е била: Дестабилизирайте правителството на Алексис Ципрас, преди да започнат процедурите за присъединяване на Македония към НАТО, пише "Български новини".

Последвалото развитие провали плановете на Москва, която е инвестирала в дестабилизиране и на македонския премиер Заев, за да контролира политическото развитие в съседната държава.

Според добре информиран източник руското лоби на Атон е развило силни връзки с депутати от коалиционната партия „Независими гърци“. Някои от тях са избрани с помощта на това лоби, пишат още медиите в Гърция. Тайните служби са записали срещи, разговори и опити за закупуване на депутати.

Финансовата помощ на Москва за определени манастири на Атон е постъпвала в „черен фонд“, чрез който са финансирани няколко дейности, свързани с руската стратегия за проникване в ключови области на гръцката политическа и икономическа система. С руското проникване на Атон са били ангажирани през последните години американските служби. Всъщност американският посланик неотдавна посети Света гора, за да добие представа какво точно се случва с манастирите, които са се превърнали в руски бази.

В кабинета на премиера Ципрас през последните няколко седмици бяха изпратени тайни информационни листове, съдържащи подробности за финансирането на македонските митинги. Според тях руското лоби на Атон е покривало почти всички разходи за организирането им.

Разбира се, дестабилзацията на правителството е била първата част от плана. Вторият е включвал отстъплението на депутатите и падане на правителството.

Добре информиран източник разкри пред изданието "Контранюз", че един от депутатите, който се отцепи и стана независим, е получил силен натиск за този си ход от лобито в Атон, което изглежда има мощна информационна мрежа, научавайки, че депутатът е уверил всички, че няма да напусне партията си. Необходими са били няколко телефона и частно посещение от игумен и двама сътрудници, за да промени решението си и да обяви независимостта си. Същите методи лобито на Атон е приложило и върху още четирима депутати, пише изданието.

Тази ситуация е принудила гръцкото правителство да предприеме драстични мерки и забрани влизането в Гърция на двамата руски дипломати, които в момента са в Москва, и да депортира двама други, които също са отговорни за ключовата шпионска мрежа заедно с Атонското лоби относно плана за дестабилизация на гръцкото правителство и споразумението със Скопие за името на Македония.