Въпреки коронавирус животът в Швеция продължаваше да тече както преди. Но ето, че сега и шведите се видяха принудени да въведат ограничения. Същевременно Норвегия постигна първи успех в битката срещу COVID-19. Така започва анализ на "Дойче Веле" на тема "Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?".


Драмата с COVID-19 в Швеция продължава! Чакат ужаса съвсем скоро

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от COVID-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500. На този фон натискът над правителството за промяна на курса се засилва.

И шведският премиер обърна палачинката: Ще броим мъртвите с хиляди

Какво да очакват шведите?
Вече се обсъжда нов кризисен закон, който ще даде на правителството разширени правомощия в борбата срещу пандемията. Кабинетът ще може да предлага мерки, но опозицията все пак ще може да внася промени.

Дотук Швеция избягваше забраните и предпочиташе да води битката с препоръки към гражданите. Но ето, че това може да се промени.

Министърката на здравеопазването Лена Халенгрен настоява законът да бъде приет най-късно този петък. Той ще включва ограничения в обществения транспорт и в търговията.

Драмата с COVID-19 в Швеция започна! Страшно е

Предвижда се да бъдат затворени търговските центрове, ресторантите и други обществени места, на които сега е позволено да се събират до 50 души. 

Ако законът бъде приет, се очаква той да остане в сила през следващите три месеца. Смята се, че толкова време ще е необходимо на страната да се справи с най-лошото.

Как се справя Норвегия?
За разлика от Швеция, в Норвегия отрано въведоха строги ограничения. Това сега се изплаща: разпространението на заразата в страната е под контрол, уверяват от правителството.

Последните данни сочат, че към момента едно заразено лице предава заразата средно вече само на 0,7 души. За сравнение: преди въвеждането на карантината един заразен е предавал вируса средно на 2,5 души.

"Това означава, че държим нещата под контрол", заяви министърът на здравеопазването Бент Хойе в Осло. Въпреки това обаче Норвегия все още няма да премахва забраните във връзка с коронавируса.

Още на 12 март норвежкото правителство наложи строги ограничителни мерки за спиране на разпространението на COVID-19. Страната дори затвори границите си за чужденци. Норвежките граждани, които се връщат от чужбина, задължително биват поставяни под 14-дневна карантина.

Училищата и детските градини остават затворени до Великден, както и църквите, университетите и други учреждения. Тази сряда (8 април) правителството в Осло ще решава дали извънредните мерки ще бъдат удължени.

Според последните данни на американския университет "Джон Хопкинс", в Норвегия има 5 865 потвърдени случая на зараза с коронавирус и 77 жертви.